- La pastà de la rotlleta és l’últim preparatiu de Sant Antoni
- Mentre les dones, guanyadores del Cremaller d’Honor 2019, han pastat la rotlleta, els homes han tallat la llenya que vestirà la barraca
Després del dia del maio, el passat 29 de desembre, en el qual els protagonistes són els membres de la Santantonà, ha arribat l’altre preparatiu més esperat de la festa de Sant Antoni, la “pastà” de la rotlleta, dia en què les protagonistes són les dones, especialment enguany que han estat guardonades amb l’honorari de Cremaller d’Honor 2019.
Més de 160 dones forcallanes s’han repartit entre els dos forns del poble, el forn de la Vila i el forn Mari Carmen Ripollés, per a l’elaboració de les rotlletes i coquetes de mitja lliura que es repartiran durant la festa de Sant Antoni. El forn de la Vila, que ha estat considerat durant molts anys el forn més antic d’Europa en funcionament, actualment està tancat i cal obrir-lo una setmana abans de la pastà per posar-lo a punt. Així, la Majoralia es va apropar amb antelació per encendre el forn i poder elaborar les pastes típiques de Sant Antoni aquest dissabte 12 de gener.
L’elaboració de la confitura ja fa unes setmanes que es va preparar, a base de carabassa, sucre i mel, i durant el matí de dissabte s’ha preparat la pasta dels dolços. Ja a la vesprada, les coquetes i rotlletes han anat agafant forma de la mà d’experimentades pastadores que ensenyen a les més joves: cal tenir traça per a fer-ho bé i són moltes les peces a elaborar, enguany han estat més de 3000 coquetes i rotlletes. Es tracta d’una vesprada de gran germanor entre dones: mentre pasten conjuntament diferents generacions, canten cançons, riuen i beuen alguns licors. A més, per a la feina han comptat amb la col·laboració de forners professionals que les han ajudat a coure les pastes i ensucrar-les.
Tot i que el protagonisme d’aquest dia se l’emporten les dones, cal destacar també el paper dels homes que, una vegada més, han tingut una cita al bosc. El dia de la pastà de la rotlleta aprofiten per a tallar la llenya que vestirà la barraca, un dels símbols més importants de la festa de Sant Antoni. Ara ja està tot a punt per a la celebració d’aquesta festa medieval del foc que tindrà lloc el proper cap de setmana, els dies 18, 19 i 20 de gener.