Catí acollirà la setzena edició de la Mostra de la Trufa Negra de l’Alt Maestrat

960
PUBLICITAT
  • Es celebrarà els dies 9 i 10 de febrer en aquesta històrica ciutat i comptarà amb el patrocini de la Diputació de Castelló.
  • El recinte firal comptarà amb un nou ‘Mesón de la tapa trufada’ on els assistents podran degustar elaboracions amb tòfona.

La trufa negra (tuber melanosporum) és un producte culinari de primer nivell i l’Alt Maestrat, a la província de Castelló, un territori especialment privilegiat per a la seva proliferació a causa de la seva altitud, climatologia i composició del terreny.

Ens els mesos de febrer i març té lloc a la comarca la tradicional Mostra de la Trufa Negra, una de les fires de la tòfona més antigues d’Espanya. És una fira monogràfica que es repeteix cada any, de forma itinerant, en els municipis de Benassal, Culla, Catí i Albocàsser, en el moment més intens de la temporada i quan la tòfona posseeix les seves majors propietats aromàtiques i de sabor.

L’Ajuntament de Catí ultima els preparatius per acollir la seua setzena edició, que es celebrarà els dies 9 i 10 de febrer en aquesta històrica ciutat i que comptarà amb el patrocini de la Diputació de Castelló. Tant truficultors, tècnics, científics i comercialitzadors, consumidors habituals d’aquest producte tan emblemàtic i excepcional, com els que volen apropar-se a ell per primera vegada, es donen cita anualment a aquest esdeveniment.

Aquesta és una trobada ineludible per als amants d’un ‘or negre’ que ha aconseguit teixir una xarxa d’iniciatives al seu voltant, aconseguint una consolidació de noves empreses a les comarques de l’interior de Castelló. Tal com ha afirmat l’alcalde de Catí, Pablo Roig, “la trufa negra té un gran potencial per assentar la població en els municipis de l’interior de Castelló i és un complement molt important als ingressos moltes famílies. És per això que, des del govern municipal, amb la col·laboració de la Diputació de Castelló, volem seguir potenciant el seu cultiu i consum amb accions tan importants com la celebració de la mostra de l’Alt Maestrat “. A més, Roig ha destacat que “aquesta fira s’ha consolidat com un dels fòrums més importants de tubericultura a nivell nacional i és una bona oportunitat per apropar aquest excel·lent producte a una gran part de la població que encara el desconeix”.

Un complet programa d’activitats per a tots els públics

Durant tot el cap de setmana, a la carpa del recinte firal s’emplaçarà un mercat amb més de vint casetes expositores vinculades al sector, venda de tòfona fresca i productes elaborats, plantes micorizades, adobs … A més, el recinte comptarà amb un nou ‘Mesón de la tapa trufada’ on els assistents podran degustar elaboracions amb tòfona, gràcies a la col·laboració de les associacions locals. Així mateix, hi ha preparades multitud d’activitats paral·leles, dirigides tant a professionals com al públic en general.

Dissabte dia 10 al matí, es desenvoluparà un taller pràctic d’ensinistraments de gossos trufers i, a la vesprada, un taller d’identificació d’espores a càrrec del Servei en Assessorament en tubericultura de la Diputació de Castelló. Per participar en aquestes dues activitats cal inscriure amb antelació a www.trufamaestrat.es.

De la mateixa manera, a les 17: 30h, el recinte firal acollirà un taller de cuina infantil patrocinat per l’AMPA de Catí, a les 18: 30h, un showcooking amb degustació i tast comentat de vi de la IGP Castelló a càrrec de David Buch , president de l’Associació de Sommeliers de Castelló i Província (ASUCAP), així com diferents actuacions musicals que tancaran la jornada.

Per al diumenge al matí, a les 11: 30h, està programada la interessant xerrada – pràctica “Qualitat, conservació, aromes i diferenciació d’espècies de trufa”, a càrrec de Pedro Marco del Centre d’Investigació i Tecnologia Agroalimentària d’Aragó. De la mateixa manera, no faltaran el tradicional ‘Concurs de la tòfona de major pes’, patrocinat per La Unió de Llauradors i Ramaders, i el popular ‘Concurs de gossos trufers’. A les 13: 00h, el showcooking amb degustació del xef privat Sergio Salvador, serà l’últim dels actes abans del lliurament de premis.

A més, aquest esdeveniment és l’excusa per conèixer l’important patrimoni històric i natural i els recursos turístics amb què compta Catí. Més informació a www.trufamaestrat.es