Un passat que es remunta als primers homes

684
Cova Remigia Ares
PUBLICITAT


El territori Alt Maestrat Human Land compta amb alguns dels enclavaments prehistòrics més importants a nivell mundial. Les seues terres, avui conegudes per molts, van ser fa molt anys habitades per aquells primers homes prehistòrics que, al seu pas, van deixar restes de gran valor patrimonial, cultural i històric.

D’aquesta forma, en qualsevol visita a l’Alt Maestrat no pot faltar un passeig més o menys ràpid pel Parc Cultural Valltorta-Gasulla que es troba als municipis de Tírig, Ares del Maestrat, Morella, Catí, Les Coves de Vinromà, Albocàsser, Vilar de Canes i Benassal. Aquesta zona, és patrimoni mundial de la UNESCO i guarda entre els seus límits uns 300 abrics i coves decorades amb algunes de les pintures rupestres més importants del món.

Un dels enclavaments prehistòrics més importants, no només de la zona sinó del globus, és la Cova Remígia a Ares del Maestrat. Englobada dins de la declaració com bé cultural de l’art rupestre llevantí, aquest antic enclavament prehistòric alberga en el seu interior més de 750 pintures rupestres pintades fa més de 7.000 anys. Així, trobades de forma fortuïta durant una cacera en 1934 s’han convertit en un dels punts de referència per als amants de l’arqueologia i la història.

Criden especialment l’atenció figures poc corrents com la d’un personatge que està sent executat per un escamot d’arquers i que desperta la imaginació i la curiositat de tot aquell que ho contempla. També poden veure’s escenes de caça i de rituals antics que donen pistes sobre com era la vida dels nostres avantpassats.

Tampoc pot faltar en la nostra visita una parada pel Racó de Nando, a Benassal, que es troba en un bell abric rocós que forma un semicercle en un meandre del Barranc de Monlleó. Destaquen les pintures roges i negres, amb arquers i escenes de caça. En el nostre pas per Benassal podem acostar-nos al Museu Arqueològic de l’Alt Maestrat que es troba al castell de la Mola. En ell s’arrepleguen troballes de la zona des de fa 8.000 anys fins a l’Edat Mitjana i és, per tant, un lloc perfecte per a conèixer el passat de Benassal i l’Alt Maestrat Human Land.

I, en tot viatge que es preue per la Valltorta-Gasulla, no pot faltar una parada a la Cova dels Cavalls, a Tírig, on es troba una de les escenes més importants de la zona: una cacera on un grup d’arquers aguaiten i disparen les seues fletxes contra 9 cérvols. Aquesta escena destaca pel seu realisme i detall i dóna moltes pistes sobre la vida dels homes i dones prehistòrics. Ja que estem a Tírig, podem aprofitar per a visitar el Museu de la Valltorta i conèixer un poc més sobre la història de la zona.

Fer un passeig per l’Alt Maestrat és sinònim de passejar per la història. Pobles prehistòrics, ibers, cavallers medievals… aquesta zona ha sigut habitada per desenes de cultures i civilitzacions que han deixat després de si restes de gran valor cultural i patrimonial. Molts dels descobriments fets fins al moment han sigut de forma fortuïta, en moments on la casualitat i la sort han propiciat que intrèpids veïns descobriren els abrics i coves plenes de dibuixos antics. Així mateix, cal assenyalar que la major part d’aquests descobriments van tenir lloc en les primeres dècades de 1900 i que, va ser a partir d’aleshores, quan es va començar a investigar més i més en la zona. Des de llavors, cada any es fan nous descobriments i s’esclareixen noves dades sobre la vida dels antics pobladors de la província.

Fotos: Alt Maestrat Human Land // Museu de la Valltorta