La Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport, que dirigeix Vicent Marzà, finançarà el projecte de rehabilitació de l’ermita de Sant Roc de Vilafranca, segons la resolució de 10 d’agost de 2018, de la Direcció general de Cultura i Patrimoni, per la qual es concedeixen subvencions destinades a actuacions de conservació i protecció dels béns immobles del patrimoni cultural de la Comunitat Valenciana. Aquesta obra està subvencionada amb un import de 40.000 euros, acabant el termini d’execució de la mateixa el pròxim 15 de novembre.
L’ermita de Sant Roc un immoble amb protecció patrimonial, declarat Bé de Rellevància Local.
Conta la tradició que l’any 1520, un home ferit per la pesta, que s’havia refugiat en una cova no gaire apartada de Vilafranca, va formular la solemne promesa d’alçar una ermita a Sant Roc si li guaria del contagi. Pareix que ho va guarir, perquè la primitiva ermita va ser construïda prop de el “Barranc de la Fos” i de el “Pou de la Llàmia”.
No obstant açò, van haver de passar molts anys fins que es va predicar el sermó del sant per primera vegada i es va anar en processó fins a l’ermita. Perquè no estava emplaçada en un lloc accessible per a ser visitada freqüentment, per la manca de majorals o per qualsevol altra raó, es va descurar la conservació de l’edifici. Aquestes raons van motivar que se li construïra un nou temple i es dedicara el primitiu a Santa Bàrbara. El 10 de febrer de 1704 es va determinar edificar una nova ermita en el “peiró” de Sant Agustí, on avui està, en el denominat barri de les Eres de Sant Roque.
L’actual ermita de Sant Roc de Vilafranca va ser construïda pels germans Climent en el segle XVIII, entre els anys 1705 i 1725. És una construcció d’estil barroc, d’una sola nau i coberta a dues aigües, d’aspecte robust encara que molt esvelt. En la façana principal destaca el porxo amb arcs de mig punt.
El perllongat abandó que ha patit l’edifici ha desembocat en un deficient estat de conservació, per la qual cosa ha romàs tancat al culte durant molts anys.
La principal lesió que s’observa en l’edifici són les esquerdes de la façana principal en el seu costat dret i la caiguda de part de la volta de la primera crugia en el seu interior.
Pel que fa a la intervenció de rehabilitació, se centrarà, entre altres, en el lligat de la façana amb els murs laterals, desmuntat de la coberta en les seues dues primeres crugies, desmuntatge de la cintra de fusta, reforç del forjat del cor i reconstrucció de la volta caiguda.