‘Enclave Land Art’ realitza la seua segona residència artística internacional a Sant Joan de Penyagolosa

979
LAND ART VISTABELLA
PUBLICITAT

‘Enclave Land Art’ realitza la segona edició de la seua residència artística internacional del 22 de juny al 7 de juliol a Sant Joan de Penyagolosa. Durant dues setmanes 7 artistes procedents de Canadà, França, Croàcia, Sèrbia, Perú, Espanya i Argentina es troben realitzant 7 projectes artístics de ‘Land Art’ als voltants de l’ermitori de Sant Joan de Penyagolosa i el Centre d’Interpretació del parc Natural.

Quatre projectes s’ubicaran a l’entorn natural com a representació física del diàleg amb la naturalesa i invitació dels visitants a participar, i altres tres projectes estan basats en la importància del procés de recerca i activitat performativa, molt vinculada al concepte de la residència de vinculació entre el fet sacre i el profà present simbòlicament a la residència.

En aquesta edició de ‘Land Art’, els artistes han treballat en la relació de l’ésser humà amb la naturalesa, com a Mare Terra o element viu, que ha sigut fruit de nombroses interpretacions al llarg dels segles des d’un vessant sacra, mitològica o científica. La clau de la residència és la naturalesa, i en concret el Parc Natural del Penyagolosa com a símbol, a més de la representació que es fa d’aquest emblema en l’actualitat per mitjà de l’art i el pensament contemporani. En el Parc Natural hi ha dos elements característics que li donen valor patrimonial i cultural: El Santuari de Sant Joan i Santa Bàrbara, punt de peregrinació de diverses rogatives d’origen medieval, i el Cim del Penyagolosa, referència de mites, llegendes i cultura paisatgística patrimonial a la Comunitat Valenciana.

Durant la primera setmana de residència els artistes han participat en diverses activitats per a conèixer millor l’entorn i els seus habitants com visites als pobles propers així com recorreguts pel territori del terme de Vistabella. A més, amb la voluntat de promoure l’intercanvi d’experiències amb artistes de la zona i donar a conèixer el patrimoni cultural de Castelló, han visitat el Museu d’Art Contemporani de Vilafames així com l’espai de Residències Artístiques Pangaea a Atzeneta.

El projecte conclourà amb una exposició fotogràfica i audiovisual a la seu de l’UJI de l’Antiga Presó de Vistabella del Maestrat i la presentació dels projectes per part dels artistes els dies 6 i 7 de juliol.

La residència ha sigut possible gràcies a la col·laboració entre l’Ajuntament de Vistabella del Maestrat, el Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana, Gestió de Patrimoni, la Universitat Politècnica de València, i l’UJI de Castelló, entre altres entitats regionals i locals.