Early Music Morella, Acadèmia i Festival Internacional de Música Medieval i Renaixentista, que organitza l’Associació Cultural Comes, ha presentat a la Universitat Internacional Menéndez Pelayo (UIMP) a València, el programa pedagògic, artístic i social que desenvoluparà en diverses ubicacions de la ciutat de Morella del 20 al 26 de juliol.
En aqueta setena edició, aquest esdeveniment cultural promou l’accés a una formació d’excel·lència en el patrimoni musical antic que impartiran prestigiosos músics i ponents, i oferirà 10 concerts, nombroses conferències i activitats que giren al voltant de la música tradicional abordada des de la perspectiva de la música històrica en una programació que coincideix amb el Sexenni, festa que se celebra a Morella un cop cada sis anys des de 1678.
El projecte, sota el títol Arrels, és un dels cursos especialitzats de música antiga més destacats d’Europa en què es fusiona la música culta i la tradicional com a segell i tret distintiu. Està obert a tots els públics, pretén suplir la manca d’estudis i investigació i abasta un repertori que va de l’Edat Mitjana al Renaixement incorporant músiques procedents de les Tres Cultures (cristiana, jueva i musulmana) que inunden la capital de la comarca castellonenca dels Ports i potencien un enclavament històric i de mestissatge cultural amb una activitat turística per la qual s’han posat en marxa diversos viatges organitzats, des de Castelló i València, amb ofertes i experiències associades amb el sector hostaler i de restauració del municipi.
La presentació ha estat a càrrec d’Agustín Domingo, director de la UIMP a València, Marga Landete, directora adjunta de Música i Cultura Popular (Institut Valencià de Cultura), Rhamsés Ripollés, alcalde de Morella, i Carles Magraner, director artístic de Early Music Morella. Landete ha assegurat que Early Music Morella “és una gran oportunitat per als músics Què vols fer estudis específics de música antiga i una gran Eina de generar públic i llegar a Noves Generacions” i ha valoració les activitats i tallers per als nens.
Edició “molt especial”
Ripollés ha destacat que “Early Music Morella és un festival assenyalat en el calendari cultural de la nostra ciutat i cada any concentra més gent dins d’emplaçaments únics com la Basílica Arxiprestal, el Convent de Sant Francesc o l’ajuntament”. L’alcalde ha explicat que aquesta edició és “molt especial” per la celebració del 54è Sexenni, “és un valor afegit a l’oferta cultural de Morella aquest estiu”.
Domingo ha assegurat que “continuem la nostra col·laboració en un festival que suposa una reivindicacion de les nostres arrels i la nostra música, una tasca de continuïtat entre el que som i el que vam ser. La relació amb el projecte ve de darrere i es una mostra més del compromís que té la UIMP amb la música, ja sigui a Morella o a Santander”. El director ha convidat a veïns de Morella, visitants i els músics al fet que “s’incorporen a aquesta travessia i que aprofiten el claustre de professors, reconeguts per excel·lència”.
D’altra banda, Carles Magraner posa en relleu que “la consolidació d’Early Music Morella és un fet que ens anima a impulsar i potenciar aquest projecte en sobre tres Vessants: acadèmica, artística i social”. El director de Capella de Ministrers, premiada recentment en la categoria de Música Antiga dels prestigiosos Premis Internacionals de Música Clàssica, subratlla que “l’Objectiu es compartir un llegat propi que pretenem exportar i difondre amb la col·laboració d’institucions, entitats i empreses”.
L’acte ha comptat amb la presència de diverses personalitat de la cultura que han pogut gaudir d’un petit concert de Magraner, Mara Aranda, Jota Martínez i Robert Cases molt celebració por els assistents. Així mateix, el luthier Miguel González Castañón ha fet lliurament de dos violes a la Fundació CdM.
Músics, formacions i luthiers
Early Music Morella és una de les cites més importants de la música antiga en el panorama internacional per la presència de rellevants formacions, intèrprets i cantants com Capella de Ministrers, Gaiters de Morella, Pi de Vittorio, Acadèmia dels Nocturns i Ensemble La Danserye, Silke Gwendolyn Schulze, Maria Jonas & Eduardo Egüez, Mara Aranda, Jota Martínez, Zohan Fresc, Abel García, & Toni Aparisi, Baixa Capella; professorat i músics com Pedro Teixeira, Isaac Alonso, Eduard Navarro, Aziz Samsaoui, David Antich & Pau Ballester, juntament amb gran part dels esmentats anteriorment; conferències de Josep Vicent Frechina, José Vicente Castel, Giacomo Baroffio; i concerts de caràcter social, jam sessions i activitats i tallers didàctics destinats als joves.
Beques
Early Music Morella brinda diferents ajudes a col·lectius d’Espanya per poder accedir a una formació especialitzada amb l’objectiu de facilitar a joves músics l’accés a un patrimoni musical de 800 anys. Ho fa en tres apartats: Interpretació de música medieval i renaixentista, de música tradicional, lutheriana i introducció a la música antiga i dansa, així com tallers i activitats musicals per a nens. El programa està dirigit a estudiants més desfavorits i contribueix a garantir l’accés a la igualtat d’oportunitats a través de l’educació.
En el projecte, la UIMP col·labora en l’Acadèmia d’Interpretació de Música Medieval i Renaixentista, la Universitat Jaume I a l’Acadèmia de Música Tradicional i el Cefire de Castelló en el curs d’Introducció a la Música Antiga.
A més, Early Music Morella compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de Morella, Generalitat Valenciana, Agència Valenciana del Turisme, Institut Valencià de Cultura (IVC), Institut Superior d’Ensenyaments Artístics de la Comunitat Valenciana (ISEACV), Obra Social La Caixa, Ministeri de educació, Cultura i Esport (INAEM), Associació d’Intèrprets i Executants (AiE), Cefire Artístic de Castelló, Diputació de Castelló, Fundació Cultural CdM, Confederació Espanyola de Societats Musicals (CESM), Societat per a l’educació Musical de l’Estat Espanyol (SEM -ii), Associació Àmbit, i l’Escola de Música Tradicional de la Ciutat de València (Esmutrad).