Portell va celebrar el cap de setmana passat les primeres jornades d’estudi dels guerrillers maquis amb un gran èxit de participació. Segons van assenyalar Xesco Duarte des de l’organització i l’alcalde del municipi, Álvaro Ferrer, els tres dies de durada de les jornades es va completar l’aforament previst –situat en 60 persones-arribant a ampliar-se en els moments de major assistència.
D’aquesta forma, en la jornada del divendres van tenir lloc la conferència del professor de l’IES de Vilafranca, Raúl González Devís, sobre la resistència armada antifranquista als Ports i la mostra “Exhumant el silenci. Memòria, ciència, identitat” a càrrec d’Elisa García Prosper, Manolo Polo Cerdà i Xavier Duarte Martínez.
El dissabte va ser el torn dels especialistes en arqueologia forense Elisa García Prosper i Manuel Polo Cerdà que van oferir una conferència sobre les fosses clandestines de maquis i enllaços en el territori AGLA (Agrupació Guerrillera de Llevant). A continuació, Josep Sánchez Cervelló, catedràtic d’Història de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona va presentar l’activitat guerrillera als Ports des de les guerres carlistes fins als maquis.
També el dissabte, van tenir lloc una ponència sobre l’exhumació fallida del mestre d’Agüero (Antonio), Andrés i Nieto, i la troballa de Rafael Rambla Domingo duta a terme per l’arqueòleg Francesc Xavier Duarte, així com una taula redona amb Martí Domínguez, autor de “La Sega” i Francisco Collado Cerveró, autor de “Homes del Bosc” en la qual es va parlar dels maquis i els masovers en la literatura.
Finalment, la intensa jornada del dissabte la van tancar la intervenció del coordinador de l’oficina de desapareguts de l’Associació La Gavilla Verda, de Conca, Adolfo Pastor, i la projecció del documental “mAQUI!s” de Lican Esteve. Aquest últim esdeveniment, ha sigut destacat per Duarte i per Ferrer com un dels actes de major assistència. Cal assenyalar que, per a tots aquells que vulguen gaudir de l’obra d’Esteve, el documental es pot visionar a través d’internet.
El tancament del cicle, celebrat ahir, va oferir als assistents una visita guiada pels llocs de la localitat relacionats amb la lluita maqui, com són el Mas de Guimerà i el cementeri municipal. Prop de 40 persones van participar en la visita malgrat unes condicions climatològiques adverses.