-L’estudiant d’antropologia Águeda Vitoria ofereix un retrat de la desaparició del Canis lupus
La comarca dels Ports va ser l’últim reducte del llop a la Comunitat Valenciana. Ho va ser amb la Muela de Cortes i l’interior de València. Així ho ha explicat Águeda Vitoria, una estudiant de antropologia que ha posat el focus en els vestigis que hi ha de la presència del Canis lupus al territori valencià.
Vitoria ha oferit una conferència a Vilafranca en la qual ha explicat que des del segle XVI fins a principis del XX el llop va estar present en les muntanyes valencianes. Sempre ho va estar “en conflicte” amb els humans, ja que era el principal enemic dels pastors i els ramaders. Águeda Vitoria està investigant els arxius municipals. En molts d’ells apareixen pagaments per la caça de llops. Són els principals documents que permeten realitzar un mapa de com va anar desapareixent de les muntanyes aquest carnívor.
A més dels documents existents als arxius també s’ha generat una àmplia cultura popular relacionada amb topònims, denominacions geogràfiques, cançons, refranys, elements relacionats amb els pastors…
Els llops van desaparèixer primer de zones més poblades i de zones pròximes a la costa i van anar quedant reduïts a les muntanyes. En la seua recerca en arxius també ha comprovat com l’acció humana va posar en escac a altres espècies com la nútria, el linx o els gats salvatges.
Des de xicoteta, Águeda va tenir interès pels gossos i els llops i s’ha dedicat a conèixer més sobre l’espècie visitant els llocs en els quals habita i recorrent el territori valencià per conèixer on va habitar.