Nota de premsa de la Fundació Limne
Un projecte de recuperació d’animals tractarà d’reassentar aquesta espècie a la Comunitat Valenciana – Els voluntaris constaten in situ la seua presència a la província de Castelló
Els voluntaris de la Fundació Aigües de València han iniciat el Projecte Llúdriga a la localitat castellonenca de Cinctorres, que té com a objectiu la recuperació d’aquesta espècie en tota la Comunitat Valenciana.
El projecte compta amb la col·laboració de la Conselleria de Medi Ambient així com voluntaris de la Fundació Limne i de la Societat Espanyola per a la Conservació i Estudi dels Mamífers (SECEM), segons han informat fonts de la Fundació Aigües de València.
Els participants en aquesta primera jornada, l’objectiu era formar grups locals d’estudi d’aquest mamífer amenaçat, van rebre una sessió teòrica sobre l’espècie així com la seva realitat a la Comunitat Valenciana.
Posteriorment, es van traslladar a diferents punts riberencs entre Cinctorres i Morella per constatar in situ la presència de llúdriga, gràcies a la identificació i anàlisi de petjades, restes de menjar i excrements.
Aquesta jornada inicial continuarà al llarg dels propers mesos amb activitats similars en altres punts de la Comunitat Valenciana, que permetran crear una xarxa de voluntaris especialistes en aquesta espècie que demanaran dades de camp per fer un estudi sobre la situació actual de l’espècie.
Durant la primera fase del Projecte Llúdriga es realitzaran estudis (mitjançant censos i foto-trampeig) per confirmar l’expansió de l’espècie a la Comunitat Valenciana, en ser una de les poques zones del país en què la llúdriga encara no ha colonitzat tot el territori i mostra una recuperació més lenta.
En les següents anualitats, el projecte s’ampliarà a altres províncies limítrofes (Albacete, Conca, Tarragona i Terol), en què la Fundació Aigües de València realitzarà activitats de difusió per fomentar el coneixement social sobre aquesta espècie.
Malgrat el progressiu restabliment de les seves poblacions, aquesta espècie encara està amenaçada d’extinció en tots els rius de la Comunitat Valenciana. Així, el projecte contribuirà al fet que la Comunitat siga epicentre de la recuperació d’aquest mamífer tan amenaçat (Lutra lutra), inclòs en el Llibre Vermell dels Vertebrats d’Espanya (Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació).
Si bé la distribució territorial de la llúdriga ha estat històricament àmplia, durant la segona meitat del segle XX va començar a mostrar una dràstica disminució de les poblacions en tot el país, especialment a la zona aquest.
La considerable disminució d’exemplars durant aquest període ha estat sovint associada a diverses causes com la contaminació, la destrucció dels seus hàbitats, la sobreexplotació de recursos, el descens en el volum de preses, l’aïllament poblacional o la caça.
Afortunadament, en les últimes dècades, s’ha començat a constatar una recuperació significativa. La millora de l’estat d’alguns trams de riu i, sobretot, de la connectivitat entre espais naturals serà una altra de les puntes de llança del projecte, que intentarà localitzar trams clau per propiciar el salt entre conques i subconques.