L’otzó supera els límits legals a Morella, Sorita i Coratxar

622
PUBLICITAT

-Una jornada analitzarà a València la qualitat de l’aire

Dijous 21 de setembre tindrà lloc a València la jornada “Contaminació per Ozó al País Valencià”, amb participació d’experts i responsables de l’Ajuntament de València i la Generalitat Valenciana, organitzat per Ecologistes en Acció.

Amb les dades proporcionades pel Ministeri de Medi Ambient en la seva pàgina web de qualitat de l’aire (http://sig.mapama.es/calidad-aire), Ecologistes en Acció ha pogut comprovar que sis de les divuit zones en què es divideix el País Valencià a l’efecte de controlar la contaminació atmosfèrica han superat durant 2017 el valor objectiu per a la protecció de la salut establert per la normativa espanyola per a l’ozó troposfèric.

Aquest valor objectiu està fixat en 120 micrograms d’ozó per metre cúbic d’aire, mesurats en períodes de 8 hores, i no s’ha de superar més de 25 dies a l’any, com a mitjana de tres anys consecutius. Per la seva banda, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) recomana no superar cap dia la concentració octa horària de 100 micrograms per metre cúbic.

A punt de finalitzar l’estiu, el període amb més risc de formació d’aquest contaminant, l’estació de mesurament de Zarra, a l’interior de València, acumula 60 dies a l’any per sobre d’objectiu legal, en el període 2015-2017, un dels pitjors registres de l’Estat espanyol. Vuit estacions, repartides pel nord de Castelló i l’interior de València i Alacant (Torre d’en Doménec, Vinaròs, Coratxar, Morella, Sorita, el Villar, Benigànim i Ontinyent) han superat també els 25 dies a l’any permesos legalment.

D’aquesta manera, més de 900.000 habitants del País Valencià es troben exposats a nivells de contaminació que danyen la salut, per sobre del que admet la legislació. No obstant això, la Generalitat Valenciana acumula una dècada de retard en l’elaboració dels preceptius plans de Millora de la Qualitat de l’Aire per ozó, que diagnostiquin les causes del problema i proposen solucions a aquest, actuant en les zones urbanes i industrials del litoral on es produeixen les emissions dels contaminants precursors de l’ozó.

De fet, l’àrea metropolitana de València porta incomplint des de 2013 el límit anual establert per la legislació per al diòxid de nitrogen, principal contaminant precursor de l’ozó, sense que les mesures adoptades fins ara sobre el seu intens trànsit hagin reduït uns nivells de contaminació que danyen la salut de la població urbana i, en traslladar-cap a l’interior i transformar-se en ozó, també la de la població rural.

Sobre la problemàtica de l’ozó troposfèric al País Valencià, aquest dijous 21 de setembre des de les 5 de la tarda tindrà lloc una Jornada pública al Centre de Cultura Contemporània Octubre de València, a la vigília del Dia Europeu sense Cotxes, amb la participació de diversos experts i responsables polítics de l’Ajuntament de València i la Generalitat Valenciana (http://www.ecologistasenaccion.org/article34721.html).

Després de l’obertura de la trobada pel responsable estatal de la campanya d’ozó d’Ecologistes en Acció, Miguel Ángel Ceballos, exposant la situació actual, explicarà les causes del problema José Jaime Diéguez, expert del Centre d’Estudis Ambientals del Mediterrani, que porta un quart de segle investigant la dinàmica de l’ozó al Sud d’Europa i gestiona el programa de vigilància dels nivells d’ozó al País Valencià.

Posteriorment informarà sobre els efectes de la contaminació atmosfèrica en la salut Amparo Ferrero, investigadora de l’Àrea d’Ambient i Salut de la Fundació FISABIO. La contaminació de l’aire per ozó troposfèric causa cada any 17.000 morts prematures a Europa, 1.800 d’elles a Espanya, afectant especialment a població infantil i anciana, a dones gestants i a persones amb malalties respiratòries i cardiovasculars cròniques.

La Jornada es tancarà amb una taula rodona sobre les possibles solucions, a la qual assistiran Julià Álvaro, secretari autonòmic de Medi Ambient i Canvi Climàtic de la Generalitat Valenciana, Giuseppe Grezzi, regidor delegat de Mobilitat Sostenible de l’Ajuntament de València, José Manuel Felisi, portaveu de la Plataforma “València per l’Aire” i Carlos Arribas, vicepresident d’Ecologistes en Acció del País Valencià.

La Jornada està oberta a tota la població de València, i l’accés a la mateixa és lliure. Els assistents podran així mateix conèixer l’exposició itinerant que sobre l’ozó troposfèric porta circulant per una dotzena de localitats del País Valencià des del passat mes de maig, i que durant aquesta setmana es podrà visitar al Centre de Cultura Contemporània Octubre de 9:00 a 21:00 hores. La setmana que ve l’exposició es desplaçarà a l’Institut d’Educació Secundària “Lluís Vives” de València, on finalitza la campanya estival d’ozó.

L’ozó troposfèric, també conegut com ozó “dolent” per contraposició al de l’estratosfera, és un contaminant secundari produït per la reacció entre la llum solar i el diòxid de nitrogen i els hidrocarburs emesos pels automòbils i algunes indústries.

Per inhalació, provoca un increment dels riscos de malalties respiratòries agudes i reducció de la funció pulmonar, així com l’agreujament de patologies cardiovasculars, afectant especialment als nens i nenes, la gent gran, les dones embarassades i les persones que pateixen malalties respiratòries i cardiovasculars.

A més de per a les persones l’ozó és tòxic per a les plantes, afectant dos terços dels cultius i part dels boscos i espais naturals del País Valencià i l’Estat espanyol.

Programa de la jornada:
17:00 h. Qualitat de l’aire i ozó troposfèric. Miguel Ángel Ceballos, Ecologistes en Acció
17:30 h. Problemàtica de la contaminació per ozó al Mediterrani. José Jaime Diéguez, Centre d’Estudis Ambientals del Mediterrani
18:30 h. Descans
19:00 h. Efectes de la contaminació atmosfèrica sobre la salut. Amparo Ferrero, Àrea d’Ambient i Salut, Fundació FISABIO
20:00 h. Actuacions enfront de l’ozó troposfèric, què podem fer?
• Julià Álvaro, Secretari Autonòmic de Medi Ambient i Canvi Climàtic de la Generalitat Valenciana
• Giuseppe Grezzi, regidor Delegat de Mobilitat Sostenible de l’Ajuntament de València
• José Manuel Felisi, Plataforma “València per l’Aire”.
• Carlos Arribas, Ecologistes en Acció

Inscripció:
Pots inscriure’t enviant el teu nom i, si és el cas, l’organització a què pertanys, a airelimpio@ecologistasenaccion.org
L’assistència és lliure fins a completar aforament
Més informació: www.ecologistasenaccion.org/ozono