La Conselleria d’Agricultura, Medi ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural ajudarà durant els anys 2107 i 2018 a 29 ajuntaments a realitzar obres de condicionament de camins rurals amb un total d’1,7 milions d’euros.
D’aquesta manera, es respon a la demanda dels agricultors i ramaders dels municipis de l’interior i es torna a habilitar aquesta via de finançament, exclusivament amb fons propis de la Generalitat, que es va tancar l’any 2009.
Els municipis que comptaran amb el suport econòmic de la Conselleria són els següents: Benlloch, Vilanova d’Alcolea, Vistabella del Maestrat, Xodos, Alfarp, Canals, l’Alcúdia de Crespins, Llombai, Geldo, Sant Jordi, Traiguera, La Llosa, Moncofa, Les Useres, La Salzadella, Guadassèquies, Montesa, Rosell, Montaverner, Cabanes, Vilar de Canes, Alcalà de Xivert, Atzeneta del Maestrat, Moixent, Sella, Xestalgar, Calles, Forcall i Andilla.
De les 29 sol·licituds seleccionades, vuit eren de caràcter preferent per referir-se a camins intermunicipals. D’aquestes, quatre corresponen a la província de València i altres quatre a la de Castelló.
Per a la resta de sol·licituds seleccionades, els punts que més han influït a l’hora de diferenciar la posició d’una sol·licitud en el barem han estat els referits a la grandària de la població i a l’accés directe a explotacions ramaderes o a indústries agroalimentàries.
Precisament, la província de Castelló, amb 17, és la que presenta un major percentatge de sol·licituds seleccionades, a causa de l’alt nombre de municipis de xicoteta grandària i elevada quantitat d’explotacions ramaderes a les quals donen servei els camins rurals. Per contra, Alacant ha estat la província que menor nombre de sol·licituds ha presentat.
L’objectiu d’aquesta mesura consisteix en la millora de les condicions de les vies agràries que els agricultors i ramaders usen per accedir a les seues explotacions, millorant les condicions de desplaçament i sobretot de seguretat en el trànsit. A més, es facilita el trànsit de la maquinària necessària per al conreu, cada vegada més complexa, amb requisits de ferms de més qualitat i amplària.
Aquest tipus d’actuacions modernitzen l’estructura viària rural, milloren la seguretat dels desplaçaments i també afavoreixen la reducció i costos en el transport, optimitzant en definitiva, la competitivitat de les explotacions.
Amb la posada a punt dels camins agraris es compleix un dels objectius principals del Consell, com és potenciar el teixit econòmic dels pobles d’interior i mantenir la qualitat de vida dels seus habitants i la fixació de la seua població per evitar el despoblament.