En perill les obres de les depuradores de Sorita i Herbers

737
PUBLICITAT

La Diputació diu que la Generalitat, no està complint amb els pagaments i que això posa en perill 24 estacions depuradores, entre elles les de Sorita i Herbers. La d’Herbers s’està executant, mentre que la de Sorita s’ha de construir a 2018

-Nota de la Diputació de Castelló-

“Garantir l’accés a una aigua de qualitat és un objectiu prioritari per a aquesta administració. Per això vam adquirir el compromís de donar compliment al 100% del tractament de les aigües residuals produïdes a la província al llarg de la legislatura. Un compromís que en els últims mesos la Generalitat Valenciana posa en perill amb la seva nul·la voluntat “.

Així de rotund s’ha mostrat el diputat delegat del cicle integral de l’aigua, Juan Bautista Juan, a l’hora de denunciar que el Consell encara no ha signat el conveni de cooperació redactat i aprovat per la pròpia Diputació de Castelló a finals de l’any passat per cofinançar l’execució d’infraestructures de sanejament i depuració en els pobles petits de la província.

D’aquesta manera, el diputat provincial ha lamentat “la manca d’interès mostrada per l’administració autonòmica a l’hora d’aprovar aquest conveni impulsat des del Govern Provincial per recollir el 100% d’infraestructures necessàries a la província i, amb elles, garantir la depuració de l’aigua en tots els pobles de menys de 5.000 habitants “.

I és que amb aquest objectiu des de la institució provincial es va tramitar i va donar llum verda a un acord de cooperació que habilitava el marc de cooperació econòmica per materialitzar aquestes necessàries infraestructures i que revalidava d’aquesta manera l’acord amb l’Entitat Pública de Sanejament d’Aigües Residuals autonòmica (EPSAR), encarregada del finançament, i que “es ve produint des de la necessària col·laboració institucional des de l’any 1992”.

Un conveni que compta amb una aportació total fins a 2020 superior als 10,66 milions d’euros per donar solució a totes les necessitats de depuració detectades en els pobles des de 2015. Per a això, l’acord preveu una aportació autonòmica de 8,8 milions d’ euros mentre que l’import màxim a subvencionar pel Govern Provincial està xifrat en 1,84 milions.

No obstant això, tal com ha lamentat el diputat provincial, “que la Generalitat no hagi estampat encara la seva signatura en el conveni significa que totes les actuacions ja programades pateixen un risc important de paràlisi amb el consegüent problema que això genera per al sanejament, proveïment i distribució d’aigües en els nostres municipis “.

I tot això malgrat que la Diputació ha pressupostat les diferents actuacions previstes, s’ha encarregat de la redacció dels projectes inclosos dins de les properes anualitats i fins i tot ha avançat diners perquè les infraestructures ja empreses, un total de 8 de les 24 programades per als propers quatre anys, “hagin sortit endavant tot i el inexistent compromís del Consell”.

-Diputació cobreix la manca d’inversió autonòmica

No en va, tal com ha explicat el cap de l’Oficina Tècnica de la Diputació, Ignacio Sangüesa, el Govern Provincial ha cobert en l’anualitat de 2016 la falta d’inversió procedent de l’EPSAR. Així, i malgrat que l’anualitat provincial que contempla el conveni per al passat any ascendia a 143.052 euros, la institució provincial ha destinat 1.430.522 euros a finançar actuacions en municipis com la Font de la Reina, Fuentes de Ayódar, Sarratella, Castell de Vilamalefa , Vilanova d’Alcolea, amb les infraestructures ja en funcionament, i Barraques, Herbers i Xodos, encara en execució.

En aquesta línia, “i per agilitar al màxim els treballs necessaris perquè tots els castellonencs comptin amb una aigua de qualitat”, el Govern Provincial continua treballant en la programació de la resta d’infraestructures de depuració fins al punt que ja ha redactat els projectes previstos per a aquest any a Matet i Argelita així com per Pavías i Sorita, el 2018.