– Càtedra FACSA d´Innovació en el Cicle Integral de l’Aigua
La càtedra FACSA d’Innovació en el Cicle Integral de l’Aigua de la Universitat Jaume I organitza la 1a Jornada de Recuperació de Patrimoni Històric Hidràulic de la província de Castelló. Aquesta primera jornada està dedicada a l’element més representatiu d’aquest patrimoni, els Molins Fariners. La jornada es realitzarà el dijous 22 de juny a Ares del Mastetrat. La jornada compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de Ares del Maestrat i la Càtedra Diputació de Centres Històrics i Itineraris Culturals de Castelló.
A la província de Castelló, disposar d’aigua no ha estat fàcil: quan l’aigua es té, és sempre de forma irregular. Han estat necessaris centenars d’anys d’esforços i enginy dels habitants de la nostra terra per configurar un entorn adequat, capaç d’optimitzar l’escassetat de l’aigua, i d’atendre les necessitats de desenvolupament de la societat. Aquest esforç ha configurat, al llarg dels segles, una cultura de respecte i d’aprofitament de l’aigua que es testimonia en les empremtes que han anat deixant les diferents civilitzacions que han poblat la província. Tot aquest llegat constitueix un patrimoni històric molt valuós, que necessita ser atès i conservat; no només pel valor patrimonial en si, que en té, sinó per respecte a la cultura de l’aigua inculcat a les nostres comarques, i que ens ha permès arribar a ser la societat que som.
D’aquest patrimoni, un dels elements més representatius en la província és el molí fariner. A les comarques de Castelló en comptem amb més de quatre-cents, distribuïts al llarg dels cursos dels rius; i durant segles han estat punts vitals per al desenvolupament, i icones de l’esforç i de l’enginy en l’aprofitament de l’aigua.
La Càtedra FACSA d’Innovació en el cicle integral de l’aigua de la Universitat Jaume I va nàixer al març de 2015, amb l’ànim de fomentar els estudis i activitats relacionats amb l’aprofitament de l’aigua. Entre les activitats de la càtedra destaquen la formació, la divulgació, la difusió i la promoció de la transferència de coneixements, i l’impuls als estudis i a les activitats socioculturals relacionats amb l’àmbit del cicle integral de l’aigua. Dins d’aquest àmbit, tant des de FACSA com des de la Universitat Jaume I es vol fer un especial esforç en les activitats relacionades amb el patrimoni hidràulic històric, i per a això s’ha preparat la I Jornada de Recuperació de Patrimoni Històric Hidràulic: Molins Hidràulics.
A la jornada, ponents com Enric Guinot, Sergi Selma, Ángel Albert i Jordi Blay, entre d’altres, posaran en context la importància dels molins al llarg de la història; s’analitzaran les característiques dels molins més representatius de la província, i presentaran des un punt de vista arquitectònic la seua construcció i recuperació. A més a més, es prestarà atenció a les possibilitats de desenvolupament turístic que ofereixen els molins, i es donaran exemples de noves rutes i nous projectes de restauració. En una taula rodona, els ponents, Luis Pablo Martínez, inspector de Patrimoni de la Generalitat Valenciana i representants de municipis amb forta presència de molins, com Llucena, Atzeneta, Coves de Vinromà o Castelló, debatran sobre les experiències extretes. A més, es realitzarà una visita a la ruta dels molins d’Ares, i gràcies a la col·laboració del seu ajuntament, es procedirà a demostrar-ne el funcionament i la mòlta en un dels seus molins.
Enllaç al Llibret de la I Jornada de Recuperació del Patrimoni Històric Hidràulic