Nota de premsa de l’Ajuntament de Morella
El president de l’Associació d’Empresaris Turístics de Morella i Comarca, Joaquín Deusdad, ha presidit l’Acte Institucional del Lliurament del “Premi anual de turisme Asetmico” que ha recaigut este 2017 en la’Associació de Los Pueblos Más Bonitos de España en la seua 26a edició.
En paraules de Joaquín Deusdad “el guardó ha d’ajudar a l’associació per l’aportació al posicionament turístic de Morella i comarca com a destinació turística, per la tasca de Difusió i associació de Morella com ara un poble de qualitat”.
Francisco Mestre, President de l’associació va mostrar el seu agraïment a les institucions presents a l’acte i va explicar que “per a esta associació és un honor i un orgull poder rebre el guardó, un premi que reconeix el treball i l’esforç que fa l’associació per la promoció dels nostres pobles, un treball que és una passió i que ho fem cada dia dins de i fora de les nostres fronteres, treballant intensament de la mà dels nostres alcaldes, pel que més volem, els nostres monuments, els nostres camps i les nostres gents “afegir” crec que este és el camí, que tots avancem junts a defensar el futur dels nostres fills, que és mantinga el nostre patrimoni, la nostra cultura, els nostres oficis i la nostra gastronomia, i que cada any puguem rebre molts turistes de l’única manera que sabem, amb tot el nostre cor “, va concloure el President.
A l’acte van estar presents representants de la Generalitat Valenciana, Diputació de Castelló, Mancomunitat dels Ports, Alcaldes de Morella i pobles de la comarca, part dels 150 associats i la junta directiva de l’associació.
Sobre l’Associació
L’associació de Los Pueblos Más Bonitos de Espanya, que ja compta amb 57 localitats úniques, neix de la convicció i necessitat de posar en coneixement de tot el món els meravellosos pobles que esquitxen la geografia espanyola. L’objectiu és promocionar als xicotets municipis, preferentment rurals, agrupats baix una mateixa marca de qualitat, a través de les accions de promoció i esdeveniments culturals que l’associació emprèn tant dins de com fora d’Espanya.
Esta xarxa engloba llocs de gran bellesa i personalitat que destil·len història i cultura, vils marcades per la tradició que el viatger podrà gaudir en recórrer a els seus camins i barrejar-se amb els vilatans.
Per unir-se a l’associació, un poble ha de sol·licitar en primer lloc l’acord al ple municipal o junta de govern i enviar la sol·licitud als Pueblos Más Bonitos de España. Una vegada rebuda esta, el l’associació s’iniciarà el procés d’instrucció de la candidatura valorant a els següents criteris:
– El poble candidat ha de tindre una població menor de 15.000 habitants (en Poblacions majors de 5.000 Veïns l’associació contempla només un casc històric en perfectes condiciones)
– Ha de comptar amb un patrimoni arquitectònic o natural certificat
Si és compleixen tots dos requisits, l’associació durà a terme una comissió de qualitat en la qual és procedirà a la deliberació, avaluació i presa de decisions final. Un poble només formarà part de la xarxa si supera a els 40 criteris mínims de qualitat en aspectes tan variats com la neteja, conservació de les façanes, circulació de vehicles, existència d’una àrea d’aparcament per a aquests, cura de flors i zones verds, tractament de les insígnies publicitàries i cartells, etc.
La marca Los Pueblos Más Bonitos de España és un referent de prestigi i qualitat a nivell nacional i internacional. La iniciativa està basada en el model francès Les Plus Beaux Villages de França i segueix el camí de les nombroses xarxes que ja operen a altres països del món, com Itàlia, Japó o Canadà, l’associació és va crear a Espanya l’any 2011 i és presentar dos anys més tard amb una xarxa de 14 pobles. Progressivament, la llista ha anat augmentant fins a les 57 localitats actuals.
Morella acreditada com a Citta Slow
Morella ha rebut aquest cap de setmana l’acreditació com a Ciutat Slow a la reunió celebrada a Begur. Juntament amb Pals i Begur, Morella aconsegueix la denominació de Citta Slow que només 8 ciutats posseeixen a Espanya. D’esta manera, la capital dels Ports entra en un selecte grup de localitats del món amb un aspecte diferenciador entorn a la seua forma de vida, productes de proximitat, sostenibilitat mediambiental i patrimoni.