L’UJI patenta una plataforma de sensors que monitora qualsevol variable de l’entorn

759
PUBLICITAT

El grup d’investigació Geospatial Technologies de la Universitat Jaume I de Castelló ha desenvolupat una plataforma per al monitoratge de l’entorn capaç de mesurar qualsevol tipus de variable quantificable mitjançant l’ús de sensors, aplicable en camps com ara l’agricultura intel·ligent, la indústria 4.0 o la gestió d’smart cities.

La plataforma permet mesurar variables meteorològiques, com poden ser la temperatura, humitat o precipitació; o paràmetres de qualitat de l’aire com ara gasos, partícules en suspensió o soroll. Les principals diferències pel que fa a altres plataformes de sensorització són el seu disseny modular, que permet integrar-hi fàcilment nous sensors; l’autonomia energètica; el baix cost dels seus components i la interoperabilitat.

SEnviro (Sense our Environment) està formada per dos subproductes: un node de sensorització capaç de mesurar qualsevol tipus de variable de forma autònoma amb diferents opcions de connectivitat i una plataforma web (en desenvolupament) capaç de gestionar els diferents nodes i aportar valor afegit. Permet la integració i visualització de les dades mitjançant un panell de control que facilita, aplicant tècniques de dades massives, l’anàlisi de grans quantitats de dades de forma reduïda i en temps real, oferint una imatge comprensible i útil per a l’usuari.

La tecnologia del panell de control és capaç de reaccionar seguint determinats patrons automàtics o manuals, amb l’objectiu d’alertar quan es produeixen unes condicions establertes per l’usuari o que requereixen la seua atenció. Per això, cada node s’adapta als diferents estats en què s’instal·le i varia el seu comportament per a un estat en concret, alhora que realitza accions de forma automàtica, com ara activar el reg d’una explotació agrícola o limitar el trànsit de vehicles quan hi ha un alt nivell de contaminació.

Els principals avantatges d’aquesta eina són el baix cost, l’ús de programari i maquinari lliures (afavoreix la compatibilitat i reutilització), l’autonomia dels nodes (d’energia i de connectivitat), els estàndards oberts en què es basa i el fet de ser una aplicació modular (s’adapta a qualsevol àmbit o empresa afegint-hi noves funcionalitats). «Una altra de les característiques més destacades –expliquen els investigadors Joaquín Huerta i Sergi Trilles– és la interoperabilitat, en proveir d’interfases de connexió estàndards que augmenten la seua integració i faciliten l’accés a les dades que genera».

SEnviro segueix els paradigmes de la Internet de les Coses, les dades massives i la informàtica en núvol. La tecnologia és útil per a l’agricultura de precisió i monitoratge de cultius; el control ambiental de les ciutats intel·ligents i el monitoratge dels entorns industrials. La plataforma representa la primera solució integral, en oferir tant nodes de sensorització com l’anàlisi de les dades obtingudes.

La prova de concepte s’ha desplegat en la mateixa Universitat Jaume I perquè comptava amb característiques que la identificaven amb una ciutat a xicoteta escala. La plataforma ha permès mesurar la qualitat mediambiental del campus i les dades han sigut enviades mitjançant la wifi del campus al servidor central. Ara, l’equip investigador realitzarà una prova de concepte en condicions reals, al haver obtingut una ajuda del Programa StarUJI de Valorització de Resultats d’Investigació (dins del Pla de Promoció de la Investigació de l’UJI) que servirà per desenvolupar entre 2017 i 2018 un projecte de validació del sistema SENviro per una aplicació concreta de monitorització d’una explotació agrícola vinícola, amb la finalitat de millorar la qualitat i el rendiment de la producció.