La Biblioteca Valenciana conserva més de mig milió de fotografies i material gràfic

1327
Document de la Bilblioteca
PUBLICITAT
– La col·lecció reuneix una àmplia varietat de materials: mapes i plànols, cartells, fotografies i diapositives, dibuixos, gravats, postals, etc.
– Les fotografies més antigues són tres daguerreotips de 1850 i quatre calotips de la ciutat de València de 1853 de Pablo Mares
– En els depòsits de la Biblioteca hi ha exemplars únics i valuosos com un exemplar del pla del Pare Tosca, ‘Valentia edetanorum, vulgo del Cid’ del segle XVIII i el primer cartell de Falles de 1929 de José Segrelles

La Biblioteca Valenciana té en la secció de Fons Gràfic 600.000 documents que van des de gravats, dibuixos, mapes, plànols, fotografies, diapositives, targetes postals, cartells, calendaris, etc., fins als denominats “materials efímers” (cromos, etiquetes o embolcalls comercials, entre d’altres). El fons comprén des del segle XVI fins als nostres dies.

La fotografies, targetes postals, negatius i positius componen el gros del fons gràfic amb 543.886 documents. Formen part de la col·lecció els treballs realitzats per José Huguet Chanzá -adquirit en 1992 i considerat la base del departament gràfic de la Biblioteca-, Vicente Peydro Marzal, Joaquín Sanchis Serrano “Finezas”, José Lázaro Bayarri, Francesc Jarque i Bayo, Compañía Española de Trabajos Fotogramétricos Aéreos, Publipress, Mario Guillamón Vidal, Desfilis, Ventura, Lluís-Miren Zalbidea Gómez i Familia Roglá.

Altres documents que es custodien en la Biblioteca Valenciana són 3.000 gravats, 30.000 dibuixos, 16.000 cartells, 450 mapes, 800 ex-libris, 400 etiquetes de taronges, 28.000 cromos, 80 llibrets de paper de fumar, 1.650 bitllets de tómbola i 3.500 bitllets de viatge, paper timbrat, entrades de teatre, almanacs, retallables, etc.

En la Biblioteca estan representats quasi tots els suports, formats i procediments existents en la història de la fotografia: daguerreotips, ambrotips, ferrotips, calotips, albúmines, cianotips, etc., fins als suports més moderns. A més, també conserva negatius sobre vidre i sobre cel·luloide, diapositives, fotolits, fotografies aèries, etc.

Quant al fons fotogràfic més antic són tres daguerreotips de 1850, quatre calotips de la ciutat de València de 1853 de Pablo Mares i editats pels germans Bisson. I un paper salat de 1858, del fotògraf Charles Clifford, amb el títol ‘Claustre de sant Gregori. Valladolid’.

Un exemplar de la primera targeta postal oficial espanyola, mata-segellada a Elx al desembre de 1873. La targeta il·lustrada més antiga relacionada amb la Comunitat Valenciana és l’editada com a regal per als seus clients pel Grand Hôtel cap a 1899 ‘Record de València’ i impresa per Manes&Co. a Berlín.

Sobre les imatges més curioses es destaca les escenes dels ‘Barbers sobre el pont de Serrans de Levy’, una fotografia d’una multitud al ‘Pont de Sant Josep veient la crescuda del riu Túria durant la riuada de 1897’, d’Antonio García, i la fotografia de Joaquim Sorolla pintant a la platja del Cabanyal.

D’especial interés és la col·lecció de fotografies aèries verticals realitzades per la CETFA (Companyia Espanyola de Treballs Fotogramètrics Aeris), sobre el territori de la Comunitat Valenciana des de 1940 fins a 1993, documents originals imprescindibles per a l’estudi dels espais cultivats, els tipus de cultius, les vies de comunicació i l’ús del sòl; en definitiva, per a l’estudi de la transformació del paisatge.

Aquest fons compta amb exemplars molt valuosos, ja siga per la seua autoria, antiguitat o pel fet de tractar-se de peces úniques. Alguns exemples que es poden destacar són la xilografia “PIVS V. PONT. MAX.” De 1572, el ‘Cartell Festivitat de Sant Josep: típiques falles: València: els dies 17, 18 i 19 de març de 1929’, de José Segrelles (primer cartell de Falles), el cartell ‘Gran Fira de València: que celebra l’Excm. Ajuntament del 20 al 31 de juliol …: any 1903’, que va realitzar José Mongrell i està imprés sobre seda i en forma de banderí amb borles de colors formant floc o l’exemplar del pla del Pare Tosca, ‘Valentia edetanorum, vulgo del Cid’, un document imprés en el segle XVIII amb un gran valor com a document històric.

Altres recursos gràfics que criden l’atenció són la col·lecció d’ex-libris eròtics, la col·lecció d’etiquetes de taronges que s’apegaven en les caixes que eren per a exportació, un àlbum de cromos amb 2.100 fototípies de reis, polítics, militars, pintors, toreros, etc., imprés prop de 1900 i una Auca premiada en el Concurs convocat pel Gremi de Confiters de València l’any 1929, amb motiu de la festa de Sant Donís de José Mateu. Se tracta d’un auca amb 25 vinyetes numerades que parlen de l’origen de la tradició que hi ha a València de regalar massapans embolicats en un mocador el dia de Sant Donís.

Als armaris compactus dels depòsits es conserva el fons gràfic de la Biblioteca Valenciana a una temperatura i humitat relativa controlada i constant a fi d’evitar l’exposició directa a la llum.

Abans de guardar qualsevol document: s’eliminen els fongs, cintes adhesives i material metàl·lic que puga haver-hi i periòdicament es revisa el fons per a dur a terme noves intervencions preventives per si això és necessari.