Els Ports i Vilafranca, entre els majors episodis de precipitacions del 2016

845
PUBLICITAT

Els Ports i Vilafranca han registrat dos dels fenòmens de precipitacions més destacats de l’any que acaba, segons la informació facilitada per l’Agència Estatal de Meteorologia a la Comunitat Valenciana.

En el cas dels Ports va ser la nevada que es va produir a finals de febrer, amb un gruix de neu de 43 cm mesurats en zona a resguard de la ventisca.

Pel que fa a Vilafranca, es tracta de la tempesta del 30 de juny, la més severa de l’estiu 2016 a la Comunitat Valenciana, en la qual es van arribar a acumular fins a 10 cm a l’Avinguda de Castelló i carrers adjacents.

Amb dades provisionals fins al 20 de desembre, l’any 2016 tindrà amb una probabilitat alta un caràcter extremadament càlid. De fet, tot apunta que serà el tercer més càlid a la Comunitat Valenciana des d’almenys 1940, només superat per 2014 i 2015. És a dir, s’han registrat de forma consecutiva els tres anys més càlids, superant a 2006, que és el quart any més càlid de la sèrie.

L’any va a acabar probablement amb un caràcter normal, tot i que durant el 90% del període l’any estava resultant extremadament sec, un dels més secs de la sèrie, però 3 temporals consecutius de Llevant a partir de meitat de novembre, en els quals es va acumular el 60% de tota la precipitació anual, han equilibrat el balanç.

En dos terceres parts del territori, la precipitació registrada a partir del 20 de novembre és superior a la registrada la resta de l’any, des de l’1 de gener. Així, a 20 de novembre, el percentatge de precipitació acumulat era del 53% (dèficit del 47%). El 30 de novembre, després del primer temporal de Llevant, el percentatge acumulat era del 66% (dèficit del 34%). A 7 de desembre, després del segon temporal, el percentatge acumulat era del 81% (dèficit del 19%), i després del tercer temporal, el percentatge de precipitació a 20 de desembre és del 103% (superàvit del 3%), i ja més de la meitat del territori, el 56%, està en superàvit pluviomètric.

La tardor climàtic 2016 (trimestre setembre-octubre novembre) ha resultat molt càlid i pluviomètricament normal a la Comunitat Valenciana. Destacat va ser l’extraordinari episodi de càlid de la primera desena de setembre, quan, tot i ser una data tan tardana de l’estiu, es van registrar els dies més càlids de l’any 2016.

La tardor estava tenint un caràcter molt sec, fins que en els últims dies del trimestre, es va acumular el 60% del total estacional, i ho va ser en gran mesura a causa del temporal que es va produir durant el dia 27 de novembre i matinada del 28 .