Nota de premsa de la Generalitat Valenciana
– La directora general d’Inclusió Social, Helena Ferrando, s’ha reunit amb representants d’ajuntaments per acordar la fórmula que seguirà en aquestes contractacions
– La Conselleria va a destinar fons als municipis per a la contractació de personal vinculat a les Oficines d’Atenció a Persones Migrants, la renda garantida i el programa operatiu de fons europeus
La directora general d’Inclusió Social, Helena Ferrando, s’ha reunit amb responsables municipals per acordar els criteris que se seguiran per poder invertir els fons destinats des de la Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives per a la contractació de personal vinculat amb programes per a treballar en la lluita contra l’exclusió social.
Ferrando ha explicat que la conselleria té previstes en el pressupost de 2017 diverses partides que es destinaran als ajuntaments, perquè aquests puguen contractar personal per a gestionar serveis com la renda garantida, les Oficines d’Atenció a Persones Migrants (AMICS) i el programa operatiu de fons europeus destinats a la inclusió social.
Les noves contractacions estaran vinculades a cada un d’aquests programes i seran possibles en estar vinculades a iniciatives que tenen com a objectiu l’atenció a persones en risc d’exclusió social, segons ha precisat la directora general, que ha destacat la importància d’aquest acord de finançament municipal, que farà possible la creació de molts llocs de treball.
En aquest sentit, programes com el del Fons Social Europeu, podrien facilitar la creació de fins a 81 nous llocs de treball, que s’encarregarien de gestionar la posada en marxa de plans d’inclusió social municipals, requisit a què es comprometen els ajuntaments que accedeixen a aquests ajuts, que és la primera vegada que es concedeixen a la Comunitat Valenciana, i que contemplen 28,9 milions d’euros per a la lluita contra la pobresa a través d’ONG i ajuntaments.
Per primera vegada l’any que ve, la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives serà un òrgan gestor de projectes cofinançats relacionats amb l’àrea de benestar social, la participació en aquesta nova dinàmica suposarà a aquest departament avançar en la modernització dels seus procediments d’organització i gestió administrativa.
Ferrando ha indicat que l’obtenció d’aquests ajuts ha estat un prioritat en compliment de l’eix primer de l’Acord del Botànic que defensa el rescat de les persones, i en aquest sentit ha informat que es preveu que al voltant de 33.000 persones en exclusió social puguin beneficiar d’aquests programes de lluita contra la pobresa.
La conselleria distribuirà aquests ajuts en dues línies d’actuació, una primera destinada a ONG, que comptarà amb un pressupost anual d’un milió d’euros, amb el qual es subvencionarà un total de 20 entitats, que rebran una quantitat de 50.000 euros cadascuna , i d’altra banda 3,5 milions d’euros anuals que es distribuiran entre un total de 27 ajuntaments.
En el cas de les entitats privades, les subvencions serviran per a la posada en marxa de programes d’inserció laboral per a persones vulnerables, que inclourà una beca de 250 euros per als participants, com a mesura per incentivar el seu compromís amb el procés que li permetisca aconseguir un lloc de treball.
Els ajuts per als municipis d’entre 10.000 i 40.000 habitants comptaran amb un pressupost anual, entre 2016 i 2020, de 3,5 milions d’euros, la qual cosa permetrà concedir un ajut de 150.000 euros a un total de 27 municipis per a la posada en marxa d’un pla d’inclusió social.
Els ajuntaments que accedisquen a aquestes ajudes hauran de destinar part d’aquests fons a realitzar tres noves contractacions per a aquestes tasques, que hauran de ser orientadors laborals i prospectors socials, el que pot suposar la creació d’un total de 81 nous llocs de treball en l’àmbit municipal .
Les Oficines d’Atenció a Persones Migrants seran altres de les que podran accedir als fons de la conselleria per a la contractació de personal, ha explicat la directora general, qui ha precisat que, al llarg d’aquest any, s’han destinat ja més de 900.000 euros a despeses de funcionament d’aquestes oficines, una quantitat que suposa un increment del 30% respecte a l’any anterior.
La xarxa d’Oficines d’Atenció a Persones Migrants, creades per la Generalitat en col·laboració amb els ajuntaments, resolen consultes relacionades amb l’acollida i la residència a Espanya i presten informació sobre serveis jurídics, sanitat, habitatge, formació i educació, entre altres qüestions.
Entre les principals funcions de les Oficines AMICS, destaquen la resolució de consultes relacionades amb l’acollida i la residència a Espanya i la prestació d’informació, mediació, assessorament i orientació sobre serveis jurídics, sanitat, habitatge, formació i educació, entre altres qüestions.
Aquests centres assessoren les persones migrants respecte a la seva situació i regularització a la Comunitat Valenciana, així com sobre qüestions relacionades amb l’accés al sistema sanitari, al sistema educatiu i la formació ocupacional i no reglada.
Ferrando ha explicat que, l’aplicació de la renda garantida de ciutadania, serà un altre dels programes que podrien implicar la creació de nous llocs de treball en els municipis, gràcies a la inversió de la conselleria, qui té entre les seves prioritats el “rescatar persones “, per al que s’està elaborant una nova llei de renda que, es preveu, es pugue aprovar l’any vinent.