La Diputació potencia la seua aposta per la transparència a l’iniciar el treball perquè els ajuntaments compleixen les noves exigències

683
PUBLICITAT

El Govern Provincial ha iniciat al CEDES de Morella les jornades de formació pública en matèria de rendició de comptes

La Diputació de Castelló vol fer arribar a tots els municipis de la província els valors i principis impulsats per Moliner i que han convertit la institució en un referent en matèria de transparència i bon govern. Amb aquest objectiu, el Govern Provincial ha iniciat a Morella la primera de les tres jornades tècniques mitjançant les que afavorirà la formació i difusió dels valors i principis associats a la transparència i l’ètica pública i la rendició de comptes entre els ajuntaments de la província.

L’objectiu, tal com ha ressenyat el diputat responsable de Transparència, Luis Martínez, no és altre que el de “fer que tots els ajuntaments de la província, sense importar la seua mida, s’embaladeixen dels principis estratègics sobre els quals es fonamenta el Govern de Javier Moliner i compten amb tots els recursos necessaris per implantar la rendició de comptes i el bon govern en la gestió municipal “.

Per a això, el centre CEDES de la capital de la comarca dels Ports acull la jornada ‘Les tres claus de la transparència: una anàlisi jurídica, tecnològic i arxivístic’, amb un triple enfocament que permetrà als consistoris complir la llei fent propis els principis de transparència “i fins i tot anar un pas més enllà i convertir-se en una administració modèlica en la seva relació amb els veïns obrint la seva gestió de bat a bat i fent de la rendició de comptes un comú denominador de les seves polítiques”.

Acord impulsat per Moliner

Cal destacar que aquesta jornada, que tindrà la seva continuïtat el 16 de novembre al CEDES de Vall d’Alba i el 13 de desembre al CEDES de Sogorb i que estan organitzades per part del Servei d’Innovació de la Diputació, és fruit de les gestions realitzades pel president del Govern Provincial per fer realitat un conveni de col·laboració entre la Diputació i la Conselleria de Transparència de la Generalitat Valenciana.

Així, de la coordinació de les dos administracions en matèria de transparència es derivaran els tres pilars bàsics sobre els quals articular l’aplicació dels principis de transparència en tots els municipis: un programa formatiu per a empleats públics, la prestació del servei als municipis per a la millor aplicació de la transparència i el suport a totes les iniciatives per millorar aquesta transparència, entesa no només com el millor accés a la informació sinó també com la millor rendició de comptes per part dels gestors públics en els diferents nivells de l’Administració.

Referent nacional

Les jornades tècniques s’enquadren dins de l’estratègia establerta per la Diputació a l’objecte “de seguir fent d’aquesta casa un referent nacional en matèria de transparència i bon govern”. En aquest camí cap a “una institució més transparent, ètica, participativa i propera amb els castellonencs”, el passat mes de setembre es va aprovar un Model d’Integritat Institucional que ha de guiar les decisions dels polítics i treballadors públics de la Diputació.

Cal recordar que en aquest camí de regeneració democràtica, la diputació va activar fa poc més d’un any un portal de transparència (transparencia.dipcas.es) que compta ja amb 107 indicadors per garantir la rendició de comptes i rep més de 100 visites diàries. “Són totes accions estratègiques dirigides a afavorir la confiança dels castellonencs promovent la seva participació i l’accés a tota la informació, reforçant d’aquesta manera l’ètica en la gestió de la cosa pública”.