Les tècniques més avançades per conèixer els secrets de la façana de la Basílica Arxiprestal de Morella

590
PUBLICITAT

El IVC+R amb la col·laboració de d’Institut Nacional d’Òptica i Electrònica de Bucarest i la Universitat Pablo de Olavide, continua amb l’estudi de la façana de l’església, utilitzant les tècniques més avançades del moment. Este estudi dels pòrtics donarà les claus de com es van construir, quin és el seu estat i indicarà com s’hauria de dur a terme la seua restauració

El IVC+R durant el passat mes de juny va iniciar l’anàlisi científica sobre els conjunts escultòrics en pedra policromada de la porta dels Apòstols (S. XIV) i la porta de les Verges (S. XV) de la Basílica Arxiprestal Santa María la Major de Morella. Ara es continuen els treballs, que compten amb la utilització d’una tecnologia molt avançada, amb la col·laboració de l’Institut Nacional d’Òptica i Electrònica de Bucarest, un dels més importants d’Europa en este camp, i la Universitat Pablo de Olavide. Un dron de gran tamany equipat amb sensors i les tècniques més avançades, està sent utilitzat pels investigadors en la jornada d’avui. Mitjançant aquests treballs s’obtindrà una valuosíssima informació de com es van construir i s’indicaran les pautes que caldria seguir per a dur a terme una futura restauració.

img_7489

La subdirectora de Conservació, Restauració i Recerca del IVC+R, Gemma Contreras, ha mostrat a l’alcalde de Morella, Rhamsés Ripollés, i a la regidora de cultura, Rocio Querol, com s’estan realitzant aquests estudis i ha manifestat “la voluntat de l’Institut de continuar amb el treball realitzat mitjançant la posterior restauració i recuperació d’aquests elements del destacat patrimoni del gòtic valencià de la Arxiprestal Santa María La Major de Morella”

img_7487

El primer edil morellà “valora molt positivament que grans experts estudien el nostre patrimoni amb les tècniques més innovadores, sent un primer pas per als futurs treballs de restauració”.

Els treballs en la Basílica Arxiprestal consisteixen en anàlisis químico-físics per a la caracterització dels materials petris, morters i policromies, aprofundint en el coneixement dels processos de deterioració, amb l’objectiu d’establir relacions entre aquests i el substrat petri, la policromia i els factors ambientals. S’empraran tècniques d’estudi i documentació fotogràfica amb diferents longituds d’ona. Els resultats d’aquest estudi permetran tenir un registre de l’estat actual de la façana i aportaran informació sobre la presència de recobriments superficials.

img_7508

 Posteriorment, es realitzarà un estudi termogràfic, que posarà de manifest la presència d’humitats i elements metàl·lics ocults que pogueren estar causant deterioracions a les policromies i al suport.

Un altre dels estudis es realitzarà mitjançant la microscopia portàtil, amb l’objecte d’obtenir imatges ampliades de diferents zones d’interès, parant esment a les zones policromades en les quals ha pogut haver-hi intervencions anteriors, i a les zones on s’hagen produït dipòsits superficials que oculten les policromies i alteren el suport.