Trobades unes pintures rupestres de gran interés científic en un abric de Vilafranca

1538
ImageJ=1.41o
PUBLICITAT

Nota de Premsa de la Generalitat Valenciana

– La troballa representa una batuda de caça en què diversos arquers aguaiten una bandada completa de 13 porcs senglars que data de fa 7000 anys.

– La particularitat és que el nombre de figures supera la desena de la Cova dels Cavalls de Tírig i que és una bandada de porcs senglars i no de cérvols

– Cultura confirma que col·laborarà en protecció de la zona per a la conservació del patrimoni.

Els arqueòlegs Dídac Roman i Inés Domingo, que realitzaven unes prospeccions al terme municipal de Vilafranca, a Castelló, han trobat en un abric rupestre unes pintures de fa 7000 anys de gran contingut científic i històric.

La nova troballa representa una batuda de caça en què diversos arquers aguaiten una bandada completa (incloent-hi cries) des de diversos angles. La nova troballa supera en nombre els exemplars de la Cova dels Cavalls de Tírig (amb 1 mascle, 7 femelles i 2 cries), ja que aquest nou abric conserva 13 animals (10 adults i 3 cries). A més, pot qualificar-se d’únic i excepcional, per tractar-se de porcs senglars i no de cérvols, com en Cavalls.

Les escenes de caça de porcs senglars són comunes al Mestrat de Castelló i d’Aragó, però normalment es tracta d’escenes de caça individual o en parella, que intervenen sobre un o dos exemplars adults. Només dos jaciments, dels més de mil que hi ha a la façana mediterrània, inclouen escenes amb un nombre més gran d’exemplars, com els 5 exemplars de l’abric A del cingle de Palanques (amb 3 adults i 2 cries), o els 5 exemplars de la cavitat V de la Cova Remígia (Ares).

La Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport ha mostrat la seua col·laboració per a preservar la nova troballa rupestre, que es troba en un lloc no desvelat per seguretat. El secretari autonòmic de Cultura, Albert Girona, ha destacat que “el 40% de les pintures rupestres es troben en territori de la Comunitat Valenciana”, i ha agraït als arqueòlegs “l’estudi i la investigació realitzada des del punt de vista patrimonial”. Així mateix, ha indicat que “els tècnics de la direcció general estudiaran la protecció física per a dotar les pintures de l’adequada preservació”.

L’alcalde de Vilafranca, Oscar Tena, ha destacat “el gran patrimoni rupestre que té la província de Castelló i la necessitat de posar-lo en valor per a generar riquesa als pobles de l’interior”.

Per la seua banda, els arqueòlegs han valorat la troballa com un “regal”, just quan l’any que ve es compliran cent anys del descobriment de la Cova del Cavalls de la Valltorta, que és una referència mundial en l’art llevantí.

Els investigadors Inés Domingo i Dídac Román treballaven en un projecte d’una aplicació 4D de l’abric amb art rupestre llevantí de la Covatina del Tossalet del Mas de la Rambla, de Vilafranca, quan van trobar les noves pintures.

L’aplicació 4D ha sigut presentada a València i consisteix a navegar pel model 3D de l’abric, i visualitzar els motius pintats en 4D (és a dir, veure els canvis que s’han produït en els motius al llarg del temps des que van ser fotografiats per primera vegada en els anys 70, fins a les millores que han mostrat alguns d’aquests gràcies a la neteja que es va dur a terme en 2015).

És una aplicació nova perquè permet l’accés virtual a un conjunt d’art llevantí en tota la façana mediterrània, per la qual cosa suposarà un gran avanç en la posada en valor i difusió mundial d’aquest Patrimoni de la Humanitat, que podrà ser visitat en quatre dimensions des de qualsevol lloc del món amb accés a Internet

El secretari autonòmic de Cultura, Albert Girona, ha assenyalat, després de la presentació d’aquestes noves pintures i l’aplicació, que “els treballs com el que ens presenten serveixen per a tindre un coneixement més profund del nostre territori i anar augmentant el coneixement d’aquesta manifestació cultural dels nostres avantpassats”.

L’art rupestre llevantí está reconegut com a Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO des de 1998. La Comunitat Valenciana té registrats en aquests moments 643 llocs amb pintures rupestres a les tres províncies. És un element vertebrador de l’arc Mediterrani de la península Ibèrica i s’estén per les serres litorals i interiors mediterrànies, al llarg de mil quilòmetres de zona pròxima a la costa, des de Catalunya fins a l’extrem oriental d’Andalusia.