La campanya cultural d’estiu de la Diputació portarà 119 actuacions en vuit cicles als municipis de la província

862
PUBLICITAT

La Diputació de Castelló omplirà d’activitats culturals els municipis de la província durant els mesos de juliol i agost a través de la iniciativa ‘Espai Cultural Obert a la Provincia’ que contempla 8 cicles teatrals, musicals i artístics que duran a terme un total de 119 actuacions. Es tracta de la Campanya d’Impuls de la Cultura Tradicional a la Província, Música a les Esglésies Monumentals, Curs d’Estiu de Camins del Penyagolosa, La Mar de Circ, Trobada Comarcal de Bandes, Dolç Festival de de Dolçaina i Tabal, cicle DipcasPhoto i programa cultural al Castell de Peníscola.

El vicepresident provincial i diputat de Cultura, Vicent Sales, ha posat de manifest que “es tracta de la major aposta per l’activitat cultural que hem fet des de la Diputació de Castelló durant l’estiu. Estem convençuts de la importància que és apropar la cultura a tots els castellonencs i visitants que ens visiten durant aquestes dates, dinamitzar els pobles de tota la província per fer més atractiva la seva oferta turística durant aquests mesos d’estiu. I ho fem donant suport als grups i companyies castellonenques, la cultura tradicional de la nostra província i descobrint el talent dels nostres artistes a tota la població “.

Cal tenir en compte que aquestes representacions de teatre, música antiga i tradicional, circ i exposicions se sumen a les més de 200 del Catàleg i els festivals i recreacions històriques que es duen a terme en els municipis i amb els quals col·labora la Diputació de Castelló a través de sengles línies de subvencions i ajudes.

-Programa desenvolupat

Les activitats d’estiu comencen amb la Campanya d’impuls de la Cultura Tradicional a la Província, una campanya vinculada a les tradicions i que tindrà un impacte important en l’activitat cultural de les comarques de la província.

Es tracta de la representació teatral del Dolçainer de Tales de XARXA TEATRE que rodarà per la nostra província els propers mesos omplint d’acords de tradició i cultura escènica de les 8 comarques castellonenques. El passat mes de maig es va realitzar a Peníscola i durant els mesos de juliol i agost es representarà a:

2 de juliol, 24h. Plaça de Dalt de Catí.

9 de juliol, 20h. Plaça Major de Todolella.

16 de juliol, 19: 30h. Plaça d’Espanya de Montanejos

24 de juliol, 20h. Poliesportiu Municipal de les Useres

30 de juliol, 19hh. Plaça Major de Tales

7 d’agost, 19: 30h Pati escolar de Viver

13 de agost, 20h. Jardins de Cabrera de Torreblanca

Una altra campanya, aquesta vegada musical, que tindrà lloc durant el mes de juliol és la Música Barroca a les Esglésies monumentals. Es tracta d’un cicle que pretén redescobrir i donar protagonisme al nostre patrimoni arquitectònic i artístic a través de la música. Un esforç molt satisfactori poder portar la música barroca a llocs on no és habitual la interpretació de música culta en directe. El passat mes ja va poder gaudir a Peníscola i per al proper mes podrà gaudir-se en:

8 de juliol, 19: 30h. Església de la Nativitat de Villahermosa

10 de juliol, 19h. Església de la Transfiguració del Senyor de les Useres

17 de juliol, 19h. Església Vella de Ntra. Sra. de l’Assumpció de Xert

24 de juliol, 19h. Església Arxiprestal de Ntra. Sra. de l’Assumpció de Llucena

La promoció de Camins del Penyagolosa com a candidat a la declaració com a Patrimoni de la Humanitat també tindrà el seu espai de difusió i recerca aquest estiu a través del Curs d’Estiu organitzat per la Càtedra Diputació de Centres Històrics i Itineraris Culturals i que porta per títol ‘El paisatge de la pedra seca a l’interior de Castelló: tècnica, anàlisi i protecció. Es realitzarà els dies 8 a 11 de juliol a Castelló, Vistabella del Maestrat i Vilafranca.

Una altra activitat que segur serà del grat de tots els públics, i que es realitza per segon any consecutiu, porta per títol La Mar de Circ i es desenvolupa en els municipis de: Alcossebre, Moncofa, Orpesa, Artana, Cinctorres, Llucena i Xert, durant els dies 14 de juliol a 16 d’agost. Seran 22 actuacions circenses de 12 companyies diferents.

El dia 16 de juliol tindrà lloc a Altura, la 2a Trobada Comarcal Bandes (Alt Palància) del present any en què participen les Societats Musicals de: Navajas, Segorbe, Soneja, Sot de Ferrer, Algimia d’Alfara, Viver, Almedíjar, Azuébar, Bejís, Castellnovo, Caudiel, Geldo, Jèrica i Altura.

A partir del dia 23 de juliol també es durà a terme una campanya de tall tradicional, es tracta de la 4a edició del Dolç Festival, a destacar la importància d’aquest festival tant pel que suposa de promoció i difusió de les nostres tradicions més arrelades, així com per l’impuls turístic que proporciona als municipis que acullen cada una de les trobades, que aquest any seran:

El 23 de juliol a Vilanova d’Alcolea amb el grup El Senill

El 24 de juliol a Villahermosa amb el grup Xaloc

El 30 de juliol a Bejís amb el grup El Soroll

El 7 d’agost a Nules amb el grup El Senill

El 14 d’agost a Costur amb el grup Colla DiT

El 21 d’agost a Ares del Maestrat amb el grup Colla DiT

El 27 d’agost a Villores amb el grup Xaranxaina

I finalment, el circuit Dipcasphoto, el Projecte de Itinerància d’Obra Fotogràfica que es desenvolupa des de la Diputació de Castelló. Una aposta pel reconeixement del paper que ha jugat i juga la fotografia per comunicar i ajudar-nos a comprendre com és el món en què vivim. Aquest projecte es marca com a objectiu dinamitzar el món de la fotografia a la província, mitjançant la creació d’un calendari expositiu i un circuit cultural per a l’exhibició de fons fotogràfics cedits per a la seva exhibició per qui els ha escrit.

Per als propers mesos podrem contemplar en els següents municipis i dates:

Del 5 a 17 de juliol. Mèxic: una policia indígena … de Pedra Yves Marzin a Alcossebre.

Del 23 de juliol a 17 d’agost. Reîntalnîre de Juan Plasencia a Viver.

Del 29 de juliol a 17 d’agost. Oremus de Xavier Ferrer Chust a Moncofa.

Del 30 de juliol a 17 d’agost. Ciutats enllaunades de Fotolateras a Catí.