Curs d’estiu a Castelló, Vilafranca i Vistabella sobre la pedra en sec, entre el 8 i el 12 de juliol

1023
PUBLICITAT

Dates: 8, 9, 11 i 12 de juliol.

Lloc: Campus Universitari, Vilafranca i Vistabella del Maestrat.

Coordinació acadèmica del curs: Juan A. García Esparza, Departament d’Enginyeria Mecànica i Construcció.

Descripció: Com a objectiu fonamental debatrà i buscarà un consens, compromís i pacte entre les distintes administracions per a avançar en la protecció i gestió del paisatge de pedra seca de Castelló. El curs pretén aprofundir en la coordinació de les distintes administracions, per a optimitzar la gestió d’aquest espai, atraient-los amb ponents, comptant amb els treballs que s’estan fent en alguns municipis i presentant projectes desenvolupats en altres països que ajuden a visualitzar la futura protecció.

Programa:

Divendres, 8 de juliol de 2016 (Campus universitari).

09:30 h. Recepció i entrega de material.
10:00 h. Inauguració.
10:30 h. Introducció al curs d’estiu. Ponent: Juan A. García Esparza, Universitat Jaume I.
11:15 h. Pausa.
11:45 h. Conferència. Títol: «Els valors patrimonials en el paisatge de la Serra de Tramuntana». Ponent: Caterina Amengual. Directora general d’Espais Naturals i Biodiversitat. Consorci Serra de Tramuntana Patrimoni Mundial http://www.serradetramuntana.net/.
12:30 h. Conferència. Títol: «Candidatura multinacional a la llista representativa de la Unesco de patrimoni immaterial centrada en els usos de la pedra seca». Ponent: Consuelo Matamoros, Emilia Simón i Javier Martín. Cap de servei i tècnics del Servei de Patrimoni Cultural de la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport.
13:15 h. Pausa.
13:30 h. Conferència. Títol: «La proposició no de llei sobre la pedra seca». Ponent: Belén Bachero, alcaldessa de Vistabella del Maestrat.
15:30 h. Conferència. Títol: «Inventari de pedra seca en el terme de Vilafranca». Ponent: Coral Escorihuela, estudiant de postgrau de la Universitat Jaume I, i Óscar Tena, alcalde de Vilafranca.
16:30 h. Conferència en italià. Títol: «A book on the heritage of terraces and good practices in Italy». Ponent: Mauro Varotto, Università di Padova, Itàlia. http://www.terracedlandscapes2016.it/en/progetti/
17:30 h. Pausa.
18:00 h. Conferència en italià. Títol: «Mapping Italian terraced landscapes». Ponent: Gerardo Brancucci, Università degli studi di Genova, Italia. http://www.terracedlandscapes2016.it/en/progetti/
19:00 h. Taula redona.
20:00 h. Final de la sessió.

Dissabte, 9 de juliol de 2016 (Campus universitari).

09:00 h. Conferència. Títol: «Els valors patrimonials del paisatge dels Camins de Peregrinació, informe previ a la seua geolocalització». Ponent: Francisco Pardo, professor de la Universitat CEU Cardenal Herrera, i Pablo Altaba, estudiant de postgrau de la Universitat Politècnica de València.
09:30 h. Conferència. Títol: «La marca territori: un valor afegit». Ponent: Alejandro Cabrera Eugenio, responsable de comunicació del projecte “Camins del Penyagolosa” de la Diputació de Castelló.
10:15 h. Conferència. Títol: «Amplitud i dispersió del paisatge de la pedra seca. SIG per a l’anàlisi i catalogació». Ponent: Xavier Navarro i Santiago Yudia Oliver, Institut Cartogràfic de València.
11:00 h. Pausa.
11:30 h. Conferència. Títol: «La tècnica constructiva de la pedra seca. La pedra seca en els C.H». Ponent: Juan A. García-Esparza, professor de la Universitat Jaume I, i Raquel R. Moliner, estudiant de postgrau de la Universitat Politècnica de València.
12:15 h. Conferència. Títol: «Murs de pedra seca com a empremta de la humanització del nord valencià». Ponent: Joan Mateu Bellés, catedràtic de Geografia per la Universitat de València.
13:00 h. Pausa.
13:15 h. Taula redona.
14:00 h. Final de la sessió matinal.
15:30 h. Visita a punts d’interès de pedra seca. Encarregats: Pablo Altaba i Francisco Pardo.
21:00 h. Final de la sessió de vesprada.

Dilluns, 11 de juliol de 2016 (Vilafranca).

08:00 – 20:00 h. Taller de reparació de murs de pedra seca. Encarregats: Francisco Pardo, professor de la Universitat CEU Cardenal Herrera; Pablo Altaba, estudiant de postgrau de la Universitat Politècnica de València i Coral Escorihuela, estudiant de postgrau de la Universitat Jaume I.

Dimarts, 12 de juliol de 2016 (Vistabella del Maestrat).

08:00 – 20:00 h. Taller de reparació de casetes de pedra seca. Encarregats: Francisco Pardo, professor de la Universitat CEU Cardenal Herrera; Pablo Altaba i Raquel R. Moliner, estudiants de postgrau de la Universitat Politècnica de València.
20.00 h. Clausura del curs.

NOTA: Per als dies 11 i 12 de juliol, en els quals està previst un treball pràctic en exterior, és necessari portar roba i calçat per a treballar en el camp. Els dies 11 i 12 de juliol hi haurà un autobús a disposició dels assistents al curs que eixirà de l’UJI a l’hora convinguda i tornarà en finalitzar la sessió del dia.

Àrea acadèmica: Arts i Medi Ambient.

Destinataris: Estudiantat dels graus en Història i Patrimoni, Arquitectura Tècnica i Ciències Mediambientals; estudiantat del màster en Patrimoni Cultural i el postgrau en Patrimoni de la Universitat Jaume I i la Universitat de València; professorat universitari, personal laboral, agents de desenvolupament local i tècnics dels ajuntaments, i associacions culturals, veïns dels municipis i públic interessat en general.

Nombre màxim d’assistents: 50.

Durada: 40 h.

Crèdits reconeguts per l’UJI: 2.

Preus:
– 60 euros per a alumnat (s’ha d’adjuntar el carnet d’estudiant o matrícula del curs 2015/16).
– 70 euros per a professorat, personal d’administració i SAUJI.
– 90 euros per al públic en general.