Nota de premsa de la Generalitat Valenciana
– La Conselleria d’Agricultura i Medi Ambient posa en valor els èxits del centre investigador en una jornada en què han estat presents els seus primers gestors
– Elena Cebrián ressalta la senda europeista del CEAM com a camí que s’ha de seguir en un món global amb reptes com el canvi climàtic i l’intercanvi de coneixement
El Consell ha mostrat el seu suport al Centre d’Estudis Ambientals del Mediterrani (CEAM) la jornada del seu 25é aniversari, en què la conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, Elena Cebrián, ha posat en valor els èxits i les actuacions d’este centre investigador, superant anys difícils.
En el tancament de la jornada, en la que han estat presents alguns dels seus primers responsables polítics, l’exconseller Emèrit Bono, i l’expresident de la Generalitat Valenciana, Joan Lerma, la consellera Elena Cebrián ha destacat el reconeixement internacional aconseguit pel CEAM, que aporta la ciència i el coneixement imprescindibles en la mitigación i adaptació al canvi climàtic.
Cebrián ha indicat que en un món global amb reptes planetaris com el canvi climàtic i l’intercanvi de coneixement per a combatre desigualtats, la senda europeista continua sent el camí que s’ha de seguir, tal com ha fet el CEAM. Davant de l’escassetat de recursos existents en la Generalitat, Cebrián ha afegit que cal fer més i millor política, més i millor Europa i més i millor investigació per a eixir avant com a societat i com a institucions.
La consellera també ha agraït la labor de què ha sigut el seu director entre 1991 i fins a la seua jubilació en 2012, Millán Millán Muñoz, que en l’actualitat col·labora amb la institució com a director honorífic. Ha tingut paraules de reconeixement, així mateix, per a Dora Cabrera, actual directora financera, i Ramón Vallejo, director científic. Millán i Vallejo han participat amb sengles ponències en la jornada, així com Karl Heinz Becker, que ha parlat del projecte EUPHORE, i Joan Grimalt, que ha explicat el canvi climàtic actual en el context de canvis climàtics anteriors.
En l’apertura de la jornada, el secretari autonòmic de Medi Ambient i Canvi Climàtic, Julià Álvaro, ha afirmat que “la societat valenciana està en deute amb el Centre d’Estudis Ambientals del Mediterrani (CEAM) i amb els seus treballadors”.
Així mateix, Álvaro ha criticat els retalls pressupostaris a què el govern autonòmic anterior va sotmetre al CEAM, ha garantit que l’actual govern valencià no va a reduir-li el pressupost i ha expressat la seua confiança en un millor tracte per part del Govern central en matèria de finançament a partir de l’estiu.
Ha recordat que dels 100 treballadors i un pressupost de 2,4 milions dels que un 65 %els aportava la Generalitat Valenciana en 2009, s’ha passat a 26 treballadors i una aportació de la Generalitat Valenciana de 600.000 euros.
A més, el secretari autonòmic ha subratllat que el CEAM pot fer-nos estalviar diners en la prevenció de catàstrofes i retenint a grans empreses demandants d’I+D’i, i ha afegit que “un euro invertit en el CEAM són milers i milers d’euros que ens estalviarem en el futur”. Ha ressaltat la funció del CEAM en l’estudi del canvi climàtic i la seua contribució a les adaptacions que la societat i les infraestructures hauran d’experimentar.
-CEAM
El CEAM és una institució de referència en l’àmbit europeu, en el seguiment del balanç de carboni en els ecosistemes orientat al desenvolupament de mesures de mitigació del canvi climàtic (instal·lació científica europea ICOS); també ho és en l’àmbit forestal, en qualitat atmosfèrica i meteorologia.
Presta també servicis ambientals a la Generalitat Valenciana, i per tant a la societat valenciana al realitzar tasques que són de compliment obligatori després de la transposició de diverses directives europees.
Algunes d’estes tasques que exercix en el territori valencià són: estudis posteriors als incendis per a millorar la recuperació forestal, el control de la Xarxa Valenciana de Vigilància i Control de la Contaminació Atmosfèrica, la Xarxa de Vigilància de la radiació Ultravioleta, l’observació dels nivells d’ozó i el sistema de vigilància de temperatures extremes.