Nota de premsa de la Universitat Jaume I
L’equip multidisciplinar que participa en el projecte éBRICKhouse 2016 de la Universitat Jaume I ha finalitzat la primera fase del muntatge del prototip de casa solar front a l’edifici d’Espaitec 2. El grup, coordinat per la professora Teresa Gallego, està format per Eduardo del Olmo, Áxel Pena, Agustín Lozano, Marta Chiva, Lledó Traver, Paula Camós, Javier Ares, Wilman Vinicio, Patricia Tena, Nastra Ares, Chloe Gianelli, Oscar Griñó, Esther Barreda, Sergio Balaguer, Pablo Alegre, José Pallarés, Lukasz Dereszynski, Mateusz Lewandowski, així com pel professorat col·laborador Vicente Civera, Raúl Marín, Enrique Belenguer, Joaquín Más i Bernardo Martínez.
En desembre de 2015, l’equip va iniciar un període d’aprenentatge sobre els aspectes tècnics per una correcta coordinació durant el muntatge que ha possibilitat l’adaptació i la consecució del primer objectiu. Ara es continuarà amb la reconstrucció del prototip per què siga habitable i s’espera l’aportació tecnològica de les empreses i grups d’investigació per millorar la construcció d’edificis autosuficients. La casa pot ser visitada enviant un correu electrònic a ebrickhouse2016@uji.es indicant el nombre de persones que participaran en ella.
El Grau en Arquitectura Tècnica ha liderat, des dels seus orígens en 2012, aquest projecte amb dos propòsits fonamentals: demostrar que una construcció més sostenible és possible i evidenciar el gran potencial de millorar que segueix tenint el procés constructiu. Per a això s’ha convertit, amb el suport de l’ESTCE i Espaitec, en un livinglab o banc de proves per assajar i integrar nous materials o mètodes i afavorir noves solucions constructives.
L’estudiantat també té la possibilitat d’iniciar-se en alguna línia de recerca o realitzar estudis de interès per al seu futur professional perquè se li ofereix l’opció de redissenyar, construir i exhibir el que en el seu moment va ser el prototip presentat a la competició Solar Decathlon Europe en l’edició celebrada en 2014 en Versalles (França), aportant una experiència pràctica a la seua entrada al mercat laboral.
La casa solar dissenyada per estudiantat de l’UJI té com a objectiu resoldre problemes actuals de l’entorn urbà, amb un conjunt de sistemes constructius i solucions que ajuden a millorar l’eficiència energètica dels edificis actuals, bé en intervencions parcials, com podria ser la rehabilitació del tancament d’un edifici; bé en intervencions totals, com podria ser actuant sobre els casos d’estructures abandonades.
Vídeo del muntatge d’éBRICKhouse (Autor: Santiago Gómez):
https://www.youtube.com/channel/UCNCya17BCULx_XwQ3sk6G2w