La revista ‘Traiguera’, la Fira d’Oficis de Benassal i l’Aplec del Sénia han sigut guardonats amb els Premis Maestrat Viu 2016 en la secció de col·lectius i entitats, amb els quals es vol reconèixer “l’esforç constant i la dedicació del teixit associatiu de la comarca amb la divulgació, promoció i prestigi de la llengua catalana i de la cultura en valencià”, en diferents àmbits de la vida social i cultural, segons Maestrat Viu.
-Revista Traiguera
El col·lectiu de persones que forma la redacció, totalment altruista, de la revista ‘Traiguera’, coneguda popularment com ‘lo diariet’, rebrà el Premi Pere Labèrnia a la trajectòria col·lectiva pels seus 40 anys ininterromputs estudiant i difonent els valors patrimonials, socials i culturals de Traiguera i del Maestrat.
El jurat ha posat en valor que la revista, una de les deganes de la comarca, “s’ha convertit en un referent per a la localitat i en un element dinamitzador de la cultura i de la llengua de la zona”, gràcies a la participació de centenars de persones que han fet possible la supervivència d’aquesta publicació que ha editat 460 números des de 1975, a més d’organitzar diferents tipus d’activitats ja consolidades com el ‘Safarejos rock’, presentacions de llibres, conferències, xarrades o diverses passejades per les terres de cruïlla.
-Fira d’Oficis de Benassal
D’altra banda, la Fira d’Oficis de Benassal i l’Aplec del Sénia han sigut reconegudes ‘ex aequo’ amb el Premi Seidia a la iniciativa col·lectiva anual. En el cas del projecte benassalenc el jurat ha tingut en compte que “és una idea que ha nascut de la societat civil, i que ens trasllada al passat durant un cap de setmana del mes de juliol en què els veïns obrin les portes de casa per a mostrar la vida d’antany”. La primera edició va tindre lloc l’any 2014, i l’objectiu és recuperar els oficis antics abans que es perden i preservar la saviesa popular per a les noves generacions.
-l’Aplec del Sénia
En el cas de l’Aplec del Sénia, el jurat ha reconegut la iniciativa d’un grup de joves de les dos bandes del Sénia, “de recuperar aquest encontre sociocultural que va deixar d’organitzar-se l’any 2009 i que al 2015 ha celebrat la cinquena edició”. L’Aplec és una jornada reivindicativa on hi tenen cabuda la cultura popular (cabuts i gegants, castellers, muixerangues, dolçainers, moros i cristians…), una fira d’entitats, la llengua, activitats i jocs per a xiquets i xiquetes, documentals, xerrades, dinars populars i concerts, entre d’altres activitats, amb l’objectiu de defensar la cultura i el territori.
-Afavorir la defensa del territori i la llengua
L’Associació Maestrat Viu pretén que aquest projecte, a més de valorar les personalitats que són referents culturals, servisca per a incentivar la realització de nous treballs i iniciatives. En aquest sentit, el president de l’entitat, Joan Ortí, explica que els Premis “són una proposta en positiu per a cohesionar el Maestrat” amb l’objectiu “d’afavorir la defensa i la promoció del territori i la llengua”. A més, Ortí ha recordat que “el nostre col·lectiu manté un compromís ferm amb la comarca, i al mateix temps que treballa per a denunciar les vulneracions dels drets lingüístics dels ciutadans, reivindica la implantació administrativa dels límits d’una comarca històrica, que té la ferma voluntat d’organitzar-se i que ha sigut sempre una de les més oblidades per part de les institucions”.
El president de l’entitat recorda que un dels objectius “és afavorir la vertebració del territori i la coordinació de les seues entitats”i ha posat com a exemple de la tasca de Maestrat Viu l’organització cada any de la Trobada Excursionista del Maestrat o de les Festes per la Llengua que promou Escola Valenciana.
El representant del col·lectiu també ha recordat que els Premis Maestrat Viu estan oberts a la societat i, per tant, els interessats a assistir a l’acte de lliurament dels premis poden reservar plaça a través del correu electrònic ‘maestratviu@gmail.com’, des del 25 d’abril fins al dimecres 18 de maig o fins que s’esgoten les entrades.
Enguany, l’acte tindrà lloc a l’esplanada del Reial Santuari de la Mare de Déu de la Font de la Salut de Traiguera el pròxim dia 21 de maig i serà conduït per la periodista Taray Cuartiella, que compartirà escenari amb el cantautor de Cocentaina Andreu Valor