-Un grup de mestres i professors de Vilafranca uneix esforços per organitzar el primer congrés educatiu al municipi i per implantar les noves tècniques pedagògiques
-L’arribada del batxillerat el proper curs a l’IES ha insuflat ànims a la comunitat educativa de la localitat.
La societat de Vilafranca no està acostumada a tractar amb afecte a l’educació … En els setanta va deixar perdre el batxillerat “Però ho podem canviar des de dins”. I està canviant. Són paraules d’un grup de mestres i professors del poble que estan treballant en organitzar el primer congrés educatiu de la localitat. Serà “L’EducAcció, noves epxeriències educatives als Ports i el Maestrat”. Maria Jesus Gil, des del col·legi Don Blasco de Alagón, i José María Zapater, des de l’IES, són els coordinadors d’una proposta que ha implicat a nombrosos mestres i professors. Molts d’ells oferiran ponències sobre les seves experiències. I és que hi ha un nombrós grup de docents amb arrels a la Vila “que està desenvolupant treballs molt interessants”. Han comptat amb el suport dels directors de col·legi i IES, Carlos Colom i Alfonso Roig i de tots els seus companys.
El congrés ha nascut i la intenció és que “es quede”. Els seus promotors no poden amagar la il·lusió amb què ho estan organitzant. “Inicialment vam pensar en les 50 places de les sales gòtiques, però la inscripció va augmentar i ara ja hem hagut de tancar-lo en 160 inscripcions i utilitzar la sala de teatre Carles Pons”.
L’interès que ha despertat entre els docents és notable. L’avaluació, l’aprenentatge en projectes, els canvis metodològics en l’era de la distracció, el mètode científic a través del joc, les formes alternatives d’explicar les ciències experimentals, els grups interactius en l’ensenyament de l’anglès, cap xiquet enrere, l’aprenentatge amb emocioens, el projecte Vang Gogh, les aules divertides …. seran algunes de les ponències.
Geles Altaba, Alicia Monfort, Vanesa Marin, Pau Monfort, Leticia Lorenz, Antonio Sánchez i María Ortí, Pau Gil, Jordi Marin, Ramon Barlam, Marina Cañizares, Manuel Fernández Navas i Noelia Alcaraz. Molts són de Vilafranca i pobles dels Ports, però també arribaran des d’Andalusia, Múrcia o Catalunya.
-Col·laboració Col·legi-IES
El projecte ha estat una més de les unions, nexes i treballs conjunts que ja es posen en pràctica entre el col·legi i l’IES de la localitat. “Hem d’aprofitar els avantatges d’estar al costat, de tindre menys ràtio d’alumnes i de poder oferir una educació personalitzada”, apunten. És per això que mestres de primària i professors de secundària treballen de manera unida. “Des del col·legi de primària preguntem a l’IES en quines matèries o en quins continguts hem d’incidir perquè els alumnes arriben millor preparats”.
-L’al·licient del batxillerat.
Sens dubte el major baló d’oxigen per a l’educació a Vilafranca ha estat l’anunci de l’arribada del batxillerat a la localitat. El passat 12 de febrer va ser un dia dels que es recorden en un poble. Després de 40 anys sense batxillerat els alumnes de la Vila i pobles del voltant podran estudiar a la localitat fins als 18 anys. “Sens dubte ens ha animat”, asseguren els docents de la localitat.
I és que s’obre un món de possibilitats per a millorar l’educació de generacions futures en el món rural. La tasca per aconseguir l’IES s’ha unit a pobles de Castelló i Terol, a ajuntaments, a pares i també a mestres i professors que han apuntalat, des de la visió educativa i tècnica un projecte que evita que als 16 anys els estudiants ixquen de casa per anar-se’n a un internat a 100 quilòmetres de distància.
L’acció educativa d’aquests professionals es posa de manifest en el dia a dia. I el compromís dels qui aposten per l’educació com a motor d’un poble és una realitat constant. Fa tot just una setmana Maria Jesús Gil va organitzar tallers de música per a xiquets i pares d’1 a 4 anys a la biblioteca de Vilafranca. Vilafranca és un dels pocs municipis de la província que disposa d’Aula Mentor. A la biblioteca s’ha creat una bebeteca … El director del col·legi, Carlos Colom, va ser l’impulsor de l’arribada Guifi.net, internet lliure, a la població. De fet Vilafranca lidera el nombre de connectats a nivell provincial amb més de 500 nodes, i el poble no suepra els 2.300 habitants …. Alfonso Roig, director de l’IES, ha explicat on ha calgut, a Terol i Castelló, com de necessari era el batxillerat fins als 18 anys a la vila. Són exemples de com l’acció fomenta l’educació. I exemples n’hi ha molts més.