La pataca de Visatabella serveix com exemple a VIlafranca per al futur de l’agricultura d’alta muntanya

766
PUBLICITAT

-Nota de l’Ajuntament de Vilafranca-

-L’experiència de la cooperativa de Vistabella i la ramaderia a Ayora serveixen com a exemple en una jornada organitzada per la regidoria d’Agricultura i Comerç

La Casa Social de Vilafranca ha acollit aquest matí una jornada sobre el futur de l’agricultura i la ramaderia a la localitat. La trobada ha comptat amb la presència de la diputada i alcaldessa de Vistabella, Belén Bachero; Regina Monsalve, presidenta del col·legi d’Enginyers Agrícoles de la Comunitat Valenciana i Cristóbal Martínez, president de la cooperaiva Biopenyagolosa.

En la trobada Cristóbal Martínez ha explicat com es va posar en marxa la cooperativa de Vistabella, que en l’actualitat agrupa 44 associats i 17 productors de patata. A més la cooperativa comercialitza tòfona negra i tòfona d’estiu, bolets i altres productes de temporada. Martínez ha apuntat que des de 2011 la patata de Vistabella arriba cada vegada a més mercats, arribant-se a produir al voltant de 40.000 quilos anuals, encara que la quantitat en aquest cas no el principal factor. Martínez ha incidit que la cooperativa amb formació i bones pràctiques agrícoas, així com l’experiència dels agricultors locals, ha permès revitalitzar l’activitat agrària en el municipi a través dels productes autòctons.

L’alcaldessa de Vistabella i diputada autonòmica, Belén Bachero, una de les fundadores de la cooperativa de la localitat, ha incidit que la cooperativa ha permès dinamitzar al municipi, permetent que cultius que estaven desapareixent s’estiguin mantenint.

D’altra banda Regina Monsalve ha relatat l’experiència amb la recuperació de la raça d’ovella guirra així com la importància de professionalitzar i dignificar les tasques agràries i ramaderes. Monsalve ha explicat la seva experiència a Ayora. Monsalve ha animat al sector primari de la vila a treballar apostant per la qualitat del producte ia treballar per comptar amb suport de fons europeus.

A la trobada han assistit al voltant de 50 persones. Entre elles es trobaven agricultors, ramaders, cooperativistes, agents mediambientals i professionals agropecuaris. El regidor d’Agricultura i Comerç, Francesc Monfort, ha mostrat la seva satisfacció per l’acollida de la jornada. L’alcalde de Vilafranca, Óscar Tena, ha incidit a més en els llaços que uneixen Vilafranca i Vistabella, dues localitats molt properes i amb característiques climàtiques semblants.

L’experiència de Vistabella s’ha posat com a exemple de la recuperació de l’agricultura en terrenys d’alta muntanya amb una ferma aposta per la qualitat ja que la climatologia impossibilita competir en quantitat.