-Nota de premsa-
El Consorci Provincial de Bombers invertirà aquest any un total de 120.000 euros en formació i adquisició de material de rescat majoritàriament dirigit a consolidar la qualitat el treball dels tres grups de rescat especialitzats de muntanya , busseig i desenrunament i apuntalament . Entre les diferents activitats de formació previstes es realitzarà un curs de socorrista hiperbàric , un altre de rescat en aigües braves i un tercer de desenrunament i rescat .
El diputat delegat de Bombers , Luis Rubio , ha explicat que “som l’únic consorci de la Comunitat Valenciana que compta amb aquests grups de rescat formats per professionals especialitzats . Aquestes unitats que van néixer l’any 1989 , responen a les situacions de perill que es produeixen com a conseqüència de les activitats esportives , laborals o de lleure que es produeixen en l’entorn de la muntanya en el nostre interior o als 100 quilòmetres de costa castellonenca ” .
Els tres grups de rescat del Consorci estan formats per un total de 54 bombers especialitzats que contribueixen amb el seu treball a la consolidació en tota la província d’una ambiciosa xarxa d’emergències que atén tots els municipis de la província . En aquest sentit , Rubio ha assenyalat que ” el Consorci Provincial de Bombers ja compta amb més de 20 instal · lacions , 128 vehicles especialitzats i més de 300 professionals i voluntaris que s’encarreguen de flanquejar el més exigent anell de seguretat per tot el territori castellonenc , per terra , mar o aire . I tot això sota un model de gestió que persegueix l’eficiència i la menor despesa possible per al ciutadà . ”
La Unitat de Rescat en Muntanya està formada per 18 bombers especialitzats . Respon a situacions en què cal extreure víctimes de cavitats , conseqüència de la pràctica de l’esport d’espeleologia ; rescats en parets verticals , conseqüència de la pràctica de l’esport de l’escalada , i recerca de persones desaparegudes en zones de difícil accés en l’àmbit rural i forestal .
L’activitat de la Unitat de Rescat Aquàtic , que està formada per 17 bombers experts en busseig i 10 patrons de vaixell , es contextualitza en el rescat de víctimes en aigües obertes; rescat en aigües tancades , pantans , llacs , rius i barrancs , i rescats en pous .
Finalment , l’activitat de la Unitat de Rescat i Salvament ( desenrunament i apuntalament ) està formada per 19 bombers especialistes , que tenen un àmbit de treball relacionat amb la patologia de la construcció : rescat en edificis col · lapsats i ensorraments , apuntalament i consolidació d’estructures , rescat en espais confinats , etc .
Resposta ràpida davant de situacions de perill
Les Unitats de Rescat del Consorci Provincial de Bombers es caracteritzen per la ràpida resposta de qualitat que són capaços de donar davant de situacions límit de perill en entorns de difícil actuació .
” Castelló compta amb diverses zones d’escalada de forta afluència esportiva i turística , així com entorns marítims i centres turístics on es practica gran quantitat d’activitats relacionades amb el medi aquàtic , també hi ha embassaments , basses de regadiu , caça i pesca , etc . Aquestes característiques peculiars al costat dels accidents que es puguin produir en edificis en entorns urbans fan que aquests equips de bombers siguin molt adequats per respondre aviat i bé a qualsevol situació límit ” .
Cal assenyalar que durant 2013 es van realitzar 45 pràctiques repartides en les tres unitats , amb entrenament de les maniobres més assídues en cada tipus de rescat així com ús de material . A més de la formació en l’ús d’elements externs com l’helicòpter , es van realitzar cursos d’especialització en rescat de muntanya impartits per la Federació Espanyola d’Espeleologia .