Vilafranca ha celebrat aquest matí l’acte de commemoració del 775 aniversari de concessió de la Carta Pobla a la localitat, per part del noble aragonés Blasco de Alagón. A les sales gòtiques de l’Ajuntament de Vilafranca l’alcalde la població, Óscar Tena, ha lliurat a la Unió Musical de Vilafranca de la Medalla de la Vila. Es tracta d’una distinció que reconeix aquelles persones o entitats que hagen destacat en la promoció, difusió o treball per la Vila. La medalla, que reprodueix l’escut de la localitat, l’ha recollit el president de la Unió Musical de Vilafranca, Ramon Andrés.
Óscar Tena ha destacat que la UMV és l’associació en actiu més antiga del municipi, remuntant-se la seua fundació a 1928 . Tena ha destacat que la “banda ” de música ha format a centenars de músics ha portat el nom del poble per tot el país i ha permés que nombrosos músics es troben en l’actualitat en orquestres internacionals i nacionals o es dediquen professionalment a l’activitat musical.
El president de la UMV, Ramon Andrés, ha incidit que l’agrupació s’ha adaptat als temps passant de tenir un paper rellevant en els actes i festes de la localitat a oferir concerts que cada vegada busquen incrementar la qualitat musical i interpretativa. Andrés ha definit que aquest canvi ha anat associat a la batuta de Pau Monfort en els últims 25 anys.
– Premi d’investigació Marcelino Andrés
En l’acte l’alcalde de Vilafranca ha avançat que l’Ajuntament crearà un premi que reconeixerà la millor investigació sobre Vilafranca a Màster final de carrera o projectes de recerca. El premi portarà el nom d’Explorador Andrés, evocant l’explorador vilafranquí que va recórrer Àfrica al segle XIX.
-Exposició sobre les Cartes Pobla
Dins dels actes commemoratius del 775 Aniversari de la Carta Pobla des d’avui es poden visitar a l’Ajuntament de Vilafranca dues exposicions sobre les cartes de població del Maestrat i la batllia de Cantavella. Aquestes mostres han estat cedides pel Centre d’Estudis del Maestrat i pel Centre d’Estudis de la Iglesuela. L’alcalde de Vilafranca ha agraït a ambdues entitats seva col · laboració.
– Conferència de Josep Monferrer
L’historiador Josep Monferrer ha evocat la figura de Blasco d’Alagó, en una conferència que ha servit per contextualitzar la data que se celebrava. Monferrer ha assenyalat que Blasco d’Alagó va permetre que Vilafranca fos un poble franc i lliure d’impostos, aspecte clau en el seu desenvolupament. En Blasc d’Alagó va signar la carta de població el 7 febrer 1239. En finalitzar la seua conferència l’historiador ha lliurat a l’alcalde de Vilafranca uns documents originals del segle XIX. En ells veïns de la Vila sol·liciten al Ministeri de Marina permís per talar arbres en els boscos de la seva propietat. Tena ha agraït aquesta donació. L’acte, conduït per Guillem Monferrer, ha finalitzat amb la interpretació de l’ himne a Vilafranca, cantat per Raúl Sirvent amb l’acompanyament musical del quartet de clarinets de la Unió Musical de Vilafranca.
L’acte ha comptat amb la presència dels representants de les associacions del municipi, la corporació, alcaldes de pobles veïns i el vicepresident de la Diputació.
– Contacontes i trobada d’associacions.
Aquesta tarda s’ha celebrat un contacontes a càrrec de Felip Kervarec que ha explicat als infants de Vilafranca l’origen de la Carta Pobla de Vilafranca. La jornada finalitzarà amb una trobada d’associacions en què es posaran en comú propostes per elaborar un programa de celebració del 775 Aniversari de Vilafranca.