El Clúster Maestrazgo impulsa un Pla de Desenvolupament Local a Portell per a crear “ocupació, riquesa i benestar social”

87
PUBLICITAT

L’Ajuntament de Portell i Copenhagen Infrastructure Partners (CIP), promotor del Parc Eòlic Teruel, Clúster Maestrazgo, van signar el conveni de col·laboració que permetrà continuar assegurant la integració del municipi en el projecte per mitjà de l’execució d’un Pla de Desenvolupament Local dirigit a “la creació d’ocupació, riquesa i benestar social, que assegura un impacte econòmic positiu”. Segons van informar, el conveni arreplega el marc en el qual es podran presentar i aprovar els projectes proposat pel propi municipi i com es beneficiaran eixes propostes econòmicament en benefici dels veïns, els diferents programes i les mesures compensatòries per les possibles afeccions que genere el projecte, en concret la línia d’evacuació, que substituirà a la línia actual existent, i part del traçat de la qual, aprofitant el corredor elèctric ja existent, discorre pel municipi.

El document contempla el compromís de CIP que el projecte genere un impacte econòmic positiu en el municipi mitjançant la realització de plans i projectes d’utilitat pública. Entre les iniciatives signades es troben mesures de distinta índole com a plans i programes d’impacte directe en els habitants del municipi de Portell, incloent-hi la mesura que executarà l’anterior empresa promotora de la bonificació en la factura de la llum de tots aquells veïns empadronats a Portell.

A més, arreplega el mecanisme de reinversió i habilitació pressupostària de part dels ingressos obtinguts pel projecte. En particular, aquest Pla de Desenvolupament Local comptarà amb un pressupost fix anual per al finançament de projectes, iniciatives o actuacions que impulsen el desenvolupament econòmic i ambiental del municipi de Portell.

El Pla de Desenvolupament Local buscarà donar suport a iniciatives de distinta índole que, en línia amb el que es pot executar en altres municipis, pot incloure mesures en el sector sanitari, educatiu, social per a la integració dels habitants en el món laboral, o enfocar-se en els problemes específics del municipi, com l’accés a la digitalització i formació específica; el foment del teixit empresarial, desenvolupant iniciatives empresarials en el municipi; mesures de suport i formació per a atraure talent jove; contribució al benestar dels habitants del municipi amb l’assegurament dels equipaments i infraestructures necessàries i de qualitat; contribució a la protecció del patrimoni històric-cultural del municipi i la lluita contra el canvi climàtic i la descarbonització del sistema energètic a fi d’accelerar la transició energètica.

Per a garantir el desenvolupament d’aquest Pla de Desenvolupament Local i la seua implementació al llarg dels anys, CIP i l’Ajuntament de Portell crearan un Comité de Seguiment, que serà l’òrgan responsable de la implantació, seguiment, vigilància, verificació i control, així com de fomentar la major participació social possible i el màxim impacte real i directe de les iniciatives en el municipi.

PROJECTE

El Parc Eòlic Teruel, Clúster Maestrazgo és un projecte de Generació d’energia eòlica amb una capacitat de 744 MW de generació que abocaran la seua energia en la subestació de Morella. La producció elèctrica del parc equival a uns 2.000 GWh a l’any, corresponents al consum mitjà de quasi 555 mil llars espanyoles a l’any.

Els seus promotors indiquen que es tracta d’un projecte estratègic, tant per a la Comunitat de València com a nivell nacional, i l’energia generada permetrà substituir l’ús d’altres fonts energètiques més contaminants, impulsant els objectius del PNIEC (Pla Nacional Integrat d’Energia i Clima), evitant uns 271 kt de C02 de mitjana a l’any. Afigen que la prevenció mediambiental està en l’eix del disseny, construcció i explotació del projecte, ja que insisteixen que tot el disseny gira entorn del principi de prevenció marcat per les directives europees i compta amb “els més alts estàndards” de sostenibilitat.

L’evacuació de l’energia generada en el projecte es realitza a través del corredor elèctric existent que discorre pels municipis de Portell, Cinctorres i ja, en la seua finalització pel municipi de Morella, i que actualment dona servei als parcs eòlics situats ja en territori valencià de l’empresa Renomar. En aquest corredor o passadís elèctric, no s’incorporaran noves línies elèctriques, sinó que es desmantellarà la línia actual, que serà substituïda per una nova línia d’última generació més actualitzada a les necessitats reals i dissenyada amb les últimes mesures d’anticol·lisió d’aus de les quals manca l’actual.

A més, per a garantir el menor impacte en l’avifauna i la preservació de l’entorn natural, es realitzaran una sèrie d’accions que permetran incidir en una reducció molt significativa dels actuals nivells de mortaldat d’aus, incloent-hi la reavaluació general cada cinc anys del Programa de Vigilància Ambiental i de l’efectivitat de les mesures anticol·lisió i analitzant les millors tècniques disponibles per a evitar impactes.

El fet d’utilitzar el corredor elèctric ja existent i actuar exclusivament sobre la línia elèctrica que discorre per ell, és una exigència de la Declaració d’Impacte Ambiental emesa pel Miteco en el 2022, que es basa a aprofitar al màxim una infraestructura, que ja va ser estudiada ambientalment i aprovada per la Declaració d’Impacte Ambiental favorable de juny de 2004 i novament aprovada per resolucions de 2006 i 2007 del Govern Valencià. En aquestes resolucions i en una altra més posterior del 2023, que ja fa referència a un projecte dins de la ZEPA l’Alt Maestrat, el pronunciament ambiental del Govern Valencià és favorable.