La tòfona negra conquereix Benassal amb unes jornades gastronòmiques de rècord

33
Campionat de gossos tofoners.
PUBLICITAT
  • Dos jornades que han atret a centenars de visitants, productors i experts del sector

Benassal ha viscut un cap de setmana d’allò més multitudinari amb la celebració de la XXI Mostra de la Trufa Negra de l’Alt Maestrat. Un esdeveniment consolidat com un referent en el món de la truficultura i que s’erigeix com una cita imprescindible per als amants de la gastronomia i del denominat ‘diamant negre’.

“Hem reunit en dos jornades a centenars de visitants vinguts de diferents comarques de Castelló i València i de les comunitats veïnes de Terol o Catalunya. Productors del sector, tant en productes gastronòmics com relacionats amb el cultiu de la tòfona, han exposat els seus productes. A més, hem comptat amb tres sessions de formació i divulgació amb la finalitat de professionalitzar el sector i la producció d’un dels productes estrela en el món gastronòmic”, ha expressat l’alcaldessa de Benassal, Èlia Garcia.

La inauguració de la Mostra va comptar amb la participació d’alcaldes i alcaldesses de municipis veïns de l’Alt Maestrat i autoritats provincials com la subdelegada de Govern a Castelló, Antonia García Valls; la directora territorial d’Agricultura de Castelló, María Luisa Albiol; o el diputat de Turisme de la Diputació de Castelló, Andrés Martínez. Durant la fira s’ha pogut participar en una variada programació conformada per ponències, degustacions i activitats gastronòmiques, entre altres activitats. L’alcaldessa ha valorat molt positivament el desenvolupament d’aquesta mostra i l’elevada participació en activitats, com el campionat de gossos tofoners.

Fins a 18 participants, juntament amb els seus gossos, van assistir a un concurs en el qual va triomfar Josep Casals, qui procedia de la comarca catalana d’Osona. Juntament amb Casals, el podi el van completar Judit Brull i Raúl de la Morena, tots aconseguint trobar les cinc tòfones amagades en la seua respectiva parcel·la. Quant al trofeu infantil, Lucas Carreres va aconseguir el primer lloc, procedent del municipi valencià Font de la Figuera.

Així mateix, la primera edil ha subratllat que “des de l’Ajuntament seguim compromesos amb la promoció de la tòfona negra i amb la dinamització de la nostra economia local” i ha aprofitat per a “agrair a totes les persones, empreses i institucions que han fet possible aquesta edició”.

  • Xarrades, degustacions i actuacions musicals

Experts com Sergi Marín, Sergi Garcia o Sergi Barrios van oferir ponències sobre el cultiu de la tòfona i els seus reptes actuals, posant el focus en temes com la legislació actual sobre el sector, la professionalització del cultiu o com millorar la capacitat dels gossos cercadors.

Al mateix temps, els i les assistents van poder degustar productes potenciats amb la tòfona. El fermall d’or gastronòmic el va posar el sommelier David Buch amb una degustació en la qual el xampany va ser protagonista, amb una explicació de la nova gamma de productes distribuïts per Aigua de Benassal.

El cap de setmana quedarà per al record de Damalia Filles, filles del matrimoni de Demetrio i Amalia els qui van ser pioners en el cultiu i distribució de tòfona de Benassal. Les tres filles van arreplegar una especial distinció pel seu essencial paper com a ambaixadores del ‘diamant negre’. Les tres són hereues de la producció tofonera encapçalada fa dècades pels seus pares, seguint la tradició familiar i professionalitzant el cultiu i recol·lecció d’aquest potenciador del sabor únic en el mercat.