Les investigacions sobre l’art rupestre llevantí a l’interior de Castelló no deixa d’oferir sorpreses als investigadors. Ahir a Vilafranca els arqueòlegs Dídac Román i Inés Domingo van presentar la troballa de 12 noves figures en la Covatina del Barranc de les Carabasses, al terme de Vilafranca.
D’aquesta manera en l’abric situat en el terme de Vilafranca es comptabilitzen un total de 40 figures, entre les ja conegudes i les que s’han localitzat fruit dels treballs de recerca. A la cova poden distingir arquers, figures humanes, dues dones i restes d’algun animal. Les pintures tenen una antiguitat de 7.000 anys.
“Per la seva singularitat destaquem una figura femenina, que durant anys va ser catalogada com una au, un arquer en carrera en què es poden apreciar detalls musculars, l’arc i les fletxes, un arc, un pentinat peculiar i detalls del seu vestit”, segons han apuntat els arqueòlegs en la presentació.
La jornada va comptar amb una explicació sobre la troballa a la Casa Social, acte que va comptar amb la presència de l’alcalde de Vilafranca, Óscar Tena, a qui els arqueòlegs van agrair la seva implicació en la iniciativa. La investigació ha estat possible amb una ajuda del Ministeri d’Educacion i Cultura i el mateix ajuntament.
El projecte, a més dels descobriments, pretén donar a conèixer l’enclavament de la Covatina del Barranc dels Carabasses. Dins el projecte s’ha millorat el tancament de la cova, s’han editat uns fullets i uns panells informatius. Vilafranca aposta per crear un centre i interpretació de l’art rupestre, ja que està en fase de protecció la recent troballa que van presentar Román i Domingo fa un any. Encara no s’ha donat a conèixer l’emplaçament del lloc ja que està en fase de protecció.
Després de la presentació els arqueòlegs van oferir una visita guiada a la Covatina, on els visitants van comprovar els panells informatius que s’han instal·lat i també indentificaren les figures sobre els panells, ja que a Simpe vista resulten difícils d’identificar.
En el recorregut Dídac Román i Inés Domingo van indicar que “el lloc ha estat visitat i repintat de forma cíclica per les poblacions llevantines. Les figures no s’aprecien perfectament, però és com a conseqüència de la seva antiguitat”.
-Un pardal que era una dona
En el procés també ha estat clau la implicació dels propietaris de la finca on es troba la Covatina, ja que han facilitat totes les tasques que s’han dut a terme. L’abric de la Covatina del Barranc de Les Carabasses es coneix des de 1971 quan va ser descobert pel mestre Salvador Gómez Bellot. Llavors el va batejar com la “Covatca del grán pájaro”. Per aquell temps es pensava que una de les grans figures era un ocell, tot i que les investigacions posteriors l’han identificat com una dona.