Sant Antoni, Morondo, Luzbel i el Dimoni s’han jubilat, i la nova generació d’actors assaja per videotrucada. El relleu generacional en aquestes representacions ha portat amb ell un canvi en la manera d’assajar. Ara, els nous personatges combinen assajos presencials amb quedades online. Passen del sofà a l’escenari.
L’any comença amb una de les cites més importants que es donen a Vilafranca. Sant Antoni és una de les festes més assenyalades a tota la comarca dels Ports i dels voltants, i aquest municipi no es queda de costat. El dia 17 de gener és el Dia de Sant Antoni, per això el cap de setmana més pròxim a aquesta data es marca com un episodi indispensable any rere any a Vilafranca amb la celebració de la Festa de la Publicata en honor a Sant Antoni Abat.
La festa del patró dels animals desencadena tots uns dies plens d’esdeveniments que fan que a cada poble siga un mes especial. A Vilafranca, concretament, la festa comença dos caps de setmana abans amb eixides als diferents paratges del terme per a replegar troncs i barres. El cap de setmana de Sant Antoni comença el divendres amb la muntada de la barraca i li segueixen el dissabte i el diumenge amb tota una sèrie d’actes tradicionals. Dins d’aquests esdeveniments està la malea, l’encesa de la foguera, la ronda o l’almoneda. Però si una cosa no falta mai en la Festa de la Publicata en honor a Sant Antoni Abat és la representació de ‘La vida de Sant Antoni’ i de dos sainets.
Cada any, la Casa de la Cultura de Vilafranca s’ompli de dalt a baix per a gaudir de les representacions teatrals que caracteritzen la festa de Sant Antoni. Primer, es representa ‘La vida de Sant Antoni’, després es fa un sainet. En aquestes representacions, tant els personatges de la vida com del sainet, estan encarnats per actors del poble que, avui dia, tothom relaciona amb açò. No obstant això, els actors més veterans van decidir deixar aquesta representació l’últim Sant Antoni, coincidint el seu adeu amb l’aniversari dels 40 anys des de la primera vegada que es van aventurar a representar la vida del sant.
Relleu generacional
Rafa Vicente, Ilde Fabregat, Santi Llopis i Ricardo Moliner seran recordats sempre com Morondo, Sant Antoni, Luzbel i el Dimoni, respectivament. “Per una part, és una sensació que la faena que havíem de fer ja l’hem feta, però, per l’altra, veiem que encara estem bé, perquè hem de deixar de fer-ho si ho fem tan a gust, no? Però havia d’arribar d’una manera o altra aquest moment. Vam creure convenient que l’aniversari dels 40 anys era el punt de parada, de jubilació” explica Rafa Vicente.
Amb el seu adeu, les noves generacions han hagut de repartir-se de nou aquests papers. Així, Morondo l’encarnarà Miquel Vicente, fill de Rafa Vicente; Luzbel serà Guillermo Roig; Sergio Altaba heretarà el paper de Ricardo Moliner i serà el Dimoni; el paper d’Astúcia, la temptadora, continuarà en Emilio Escorihuela; Pecado passarà a ser Víctor Tena; i finalment, el protagonista de la representació, Sant Antoni Abat, serà recreat per Francis Roig.
L’antic Morondo explica “que els succesors siguen ells és de cine, perquè saben com es fan les coses, ja han estat anys anteriors en altres papers i no els pilla res de nou, per tant, a l’haver estat ahí ja et sona més i ja saben el que hi ha. La veritat és que estem molt agraïts de què hagen dit que si i que hagen volgut continuar”.
Si algun personatge ha tingut una herència especial ha sigut el de Morondo, i és que Rafa vicente li ha cedit el lloc a Miquel Vicente, el seu fill. “La veritat és que tinc com dues sensacions diferents. Per un costat, li vaig dir a Miquel que el de Morondo fora l’últim paper que agafara perquè sempre es tendeix a comparar, i sent pare i fill encara més. Segurament, els dos primers anys que farà de Morondo estarà escoltant el comentari de ‘quan ho feia ton pare açò ho feia així i no així’. Però per l’altre costat m’ompli d’orgull que el meu fill haja volgut seguir en eixe paper que feia jo, la veritat és que és molt bonic que ho continue ell” conta Rafa Vicente.
Els personatges del sainet seran els següents. Adrià Bayot serà Bienvenido, Emilio Escorihuela encarnarà a Pureta, Carlos Fabregat es ficarà en la pell d’Iluminado, Adrian Llopis farà de Casto, Francis Roig interpretarà a Nano, Víctor Tena serà Eufrasia, i Paloma serà interpretada per Fernando Troncho.
Així doncs, després de 40 anys, els actors veterans deixen pas als nous representants, qui agafen aquesta transmissió amb l’absorció dels savis consells dels anteriors actors i amb un gran treball pel davant.
Assajos del sainet i de la vida
L’herència d’aquestes representacions ha portat amb ella un canvi en la manera d’assajar. Començant per la dificultat que suposa aprendre’s el guió de certs papers i continuant per la distància que moltes vegades separa als actors, s’han hagut de buscar noves tècniques d’assajos.
“La representació de la vida és en castellà antic, en vers i és mal d’aprendre. Vam fer una primera lectura del guió i ho vam gravar en àudio. Després, ho vaig editar i els ho vaig enviar a tots perquè durant el dia poguérem anar assajant cadascú pel seu compte. Vas escoltant la teua veu i se’t va quedant més ràpidament el text. Posteriorment, van començar a assajar en videotrucades alguns personatges. Per exemple, Sant Antoni o Luzbel, que són els que més text tenen, i Guillermo, Emilio o Francis que viuen a Castelló i necessiten assajar d’alguna manera” explica Sergio Altaba, nou Dimoni.
“Abans hi havia més gent del poble i ara, en aquests canvis, molts estan a Castelló. Quadrem una hora de quedada, i fem una videotrucada. És un poc gelat, les sensacions no són les mateixes perquè només veus el quadradet de la resta. Realment, el que ajuda és estar a l’escenari, però per a començar a fer-te amb el guió i anar aprenent el text està bé” conta Adrià Bayot, actor del sainet.
Aquestes videotrucades regalen moments graciosos. Bayot conta una anècdota: “El sainet són dues parts, a la primera part estem tots en escena menys Francis, que entra a la segona part quan nosaltres l’avisem. Des de bambolines diem: ‘barraquero portem uns llençols’. Just estàvem assajant eixe moment per videotrucada i, sense voler i sense previ avís, Francis va entrar a la trucada”.
Tot i fer els principals assajos en línia, els actors tracten de quedar presencialment en dates assenyalades, caps de setmana o festius per anar adaptant-se a l’escenari. A més, en alguns assajos els demanen als antics actors que vagen per a donar-los consells i fer de directors. Així, els nous actors es nodreixen de la saviesa i experiència dels veterans.
“Si em diuen que vaja a fer-los d’apuntador i pegar-los una miradeta vaig, els dic el que em pareix, i ells fan el que els dona la gana. Sempre els diem això, que facen el paper com ells ho interpreten. Jo a Miquel li dic que ho faça sense fixar-se en com ho feia jo, li dic ‘has de ser tu, t’ha d’eixir a tu de dins, ho has de fer segons tu vulgues interpretar-ho’” explica Rafa.
“Un tema molt bonic és que cada any, abans de fer aquests assajos presencials sempre ens ajuntem amb els majorals, que ens porten cerveses i cacaus, i fem una picadeta, ens contem coses i, en acabar, ens posem a assajar”, conta Bayot.
Així doncs, aquest mes de gener del 2025 Vilafranca gaudirà de la Festa de la Publicata en honor a Sant Antoni Abat. Una festa plena de tradicions i, també, de renovacions. Els nous actors s’estrenaran com a protagonistes d’aquesta festa per fer gaudir al màxim als veïns, veïnes i visitants que acudiran a les representacions. A més, Vilafranca gaudirà d’un programa molt complet que prompte presentarà la majoralia de Sant Antoni 2025 amb el llibre de la festa.