La petjada de la història a l’Alt Maestrat és ampla i profunda. Segles i segles d’història i de llegat que la Mancomunitat Alt Maestrat ha decidit destacar. ‘El Camí dels Càtars’ és el nou projecte turístic i cultural que focalitza el pas dels càtars per les terres de l’Alt Maestrat. Un escenari on en l’edat mitjana alguns càtars van arribar per a refugiar-se de persecucions religioses. Una migració cap al sud, travessant la Corona d’Aragó fins arribar al Maestrat pels camins de transhumància, com a pastors o acompanyant-los en els seus desplaçaments.
El projecte, encapçalat per la Mancomunitat Alt Maestrat, compta amb el treball professional de les empreses especialitzades Aur-Art i Itinerantur. Així doncs, ahir al matí es va dur a terme la presentació oficial de ‘El Camí dels càtars’ al Museu de la Valltorta de Tírig, amb una explicació detallada sobre com s’ha gestat el projecte des dels inicis, els processos realitzats, objectius assolits i futur d’aquesta il·lusionant proposta que naix, també, per a reforçar el teixit econòmic comarcal i dotar de més ferramentes turístiques a l’Alt Maestrat.
La presidenta de la Mancomunitat Alt Maestrat, Marta Pitarch, va obrir la jornada juntament amb Susana Fabregat, delegada del Consell de la Generalitat Valenciana en Castelló. Després, els i les professionals involucrades en el projecte van precisar el seu procés de creació. Així, s’ha creat la web oficial (www.camidelscatars.com) amb una APP per a telèfon intel·ligent aparellada. Entre les idees incloses hi ha una ruta circular de més de 100 km que travessa la comarca i els 8 pobles que conformen la Mancomunitat a través de camins, pistes i assegadors, tal com els càtars ho van fer fa segles.
El projecte turístic està creixent encara amb treballs que continuen duent-se a terme per a perfeccionar el resultat final de tota la proposta. Així doncs, al final de la jornada els i les assistents a l’acte van gaudir d’una demostració de funcionament del visor espacial que s’ha usat per a guiar als visitants per les rutes senderistes disponibles entre poble i poble.