La Diputació Provincial de Castelló planta cara a la nova taxa de residus imposada pel Govern i incrementa un 127% el pressupost per a assumir la gestió administrativa d’este tribut en 59 municipis.
La presidenta de la Diputació, Marta Barrachina, ha explicat que per al pròxim exercici, la institució provincial destinarà 3,2 milions d’euros per a la licitació dels tres contractes que donaran cobertura a 59 municipis, enfront dels 40 que hi havia fins al moment i que suposaven 1,4 milions.
I és que, fins al moment, la Diputació comptava amb una encomanda de gestió composta per 3 contractes destinats a gestionar els residus de 40 municipis. Estos tres contractes agruparan municipis: Alt Millars (6 municipis), Alto Palacia (28 municipis) i Ports – Alt Maestrat (25 municipis). A partir d’ara seran 59 els municipis que gestionarà la institució provincial és a dir, un augment del 47,5%. El que suposa una inversió de 3.225.000 euros (un 127% més)
Com ha subratllat la presidenta Marta Barrachina, “els ajudarem a gestionar els seus residus per a reforçar els municipis i millorar els seus serveis”.
I és que, a més de l’increment anunciat per al contracte que eixirà a licitació abans d’any, la Diputació amplia l’encomanda de gestió perquè puguen adherir-se els municipis de menys de 20.000 habitants. Amb esta nova mesura, ja són 17 els municipis que han formalitzat la seua sol·licitud i en un futur se sumarien als 59 municipis actuals, fent un total de 76. La dirigent provincial ha afegit que a l’encomanda de gestió per part de la Diputació de Castelló podrien adherir-se fins a 127 municipis de la província. “Esta ampliació ens permet enfortir la nostra xarxa de suport i respondre de manera més efectiva als desafiaments als quals s’enfronten estos municipis”.
Durant la seua compareixença, Marta Barrachina ha mostrat el seu rebuig cap a “esta taxa que afectarà els 135 municipis i més de 600.000 veïns de la província”.
“Per a comprendre la magnitud del problema, és fonamental començar des del principi”. Sobre aquest tema, a causa d’una decisió del Govern Central, tots els ajuntaments estaran obligats a cobrar una taxa de residus als seus veïns. “Una mesura recomanada per la Unió Europea però presentada com a obligatòria pel Govern d’Espanya i ha sigut imposada sense que els ajuntaments hagen rebut les ferramentes necessàries per a gestionar-lo adequadament”, ha lamentat la presidenta de la Diputació, qui ha afegit que “això està generant una gran dificultat per a molts d’ells, especialment per als municipis més xicotets atés que els ajuntaments no disposen de la capacitat econòmica ni tècnica ni jurídica suficient per a poder afrontar esta nova imposició que clarament els perjudica”.
“Des de la Diputació comprenem la càrrega que esta obligació representa per als nostres municipis i la nostra prioritat és estar al costat dels ajuntaments perquè entenem que no poden afrontar només esta nova exigència sense els recursos necessaris”.
A través de les mesures implantades, la institució provincial oferix als municipis la possibilitat de delegar la gestió de la nova taxa residus en la Diputació, que s’encarregarà directament de la recaptació. “El nostre servei de recaptació s’ocuparà de tot el procés i transferirà els fons corresponents a cada ajuntament, alliberant-los de la càrrega administrativa que suposa esta tasca”, ha explicat Marta Barrachina, qui ha posat l’accent que “esta mesura és especialment important per als municipis xicotets, que solen tindre falta de personal i dels recursos necessaris per a poder manejar estos tràmits”. A tot això, se suma la problemàtica que suposa crear una ordenança per a una taxa “que no saben realment com aplicar-la”.
En conclusió, Marta Barrachina ha afirmat que “des de la Diputació no ens quedarem de braços plegats i anirem de la seua mà, ajuntaments, mancomunitats, perquè siga el més fàcil possible este procés que hem de passar tots”.
A més de tot això, el Govern Provincial ha presentat una moció al ple del pròxim dimarts 22 d’octubre per a mostrar el seu rebuig al fet que el cost total de la nova taxa de residus que imposa el Govern repercutisca en la ciutadania. i exigir una moratòria. Així, a través de la moció, la institució provincial instarà el Govern d’Espanya a aprovar una moratòria en l’aplicació del que s’establix en l’article 11.3 de la Llei 7/ 2022 de 8 d’abril de residus i sòls contaminats mentres no s’establisquen uns criteris clars que servisquen de guia perquè tots els ajuntaments imposen la taxa. També exigirà al Govern Central a replantejar o estudiar mètodes més flexibles de transició i d’igual manera prestar ajudes i instruments financers als ajuntaments, perquè el ciutadà no carregue íntegrament amb la taxa.
Així mateix, la Diputació de Castelló mostrarà el seu rebuig a repercutir el 100% del cost de la recollida de residu en la ciutadania, i instarà el Govern d’Espanya que tinguen en compte les peticions i el posicionament de totes les administracions locals que també s’oposen.