Maternitat en el despoblament: la residència artística de la fotògrafa Sofía Quesada a Cinctorres

47
PUBLICITAT

L’Associació Cultural Almáciga durant el mes d’octubre ha convidat la fotògrafa Sofía Quesada a la seua residència artística internacional /RESIDENTS TERRA 2024 al poble de Cinctorres. Sofia és fotògrafa i ve des de Berlín (Alemanya) amb el finançament del programa Culture Moves Europe, European Union i el Goethe Institut. /RESIDENTS TERRA 2024 rep a Sofia a Cinctorres perquè desenvolupe una estada de creació i producció d’obra de Lloc Específic (Site Specific). Sofia s’ha plantejat establir un diàleg i retroalimentació amb la comunitat cinctorrana per mitjà del seu projecte fotogràfic “Maternitats en la Ruralitat”.

Sofía Quesada és fotògrafa i narradora visual argentina que viu des de 2017 a Berlín, Alemanya. Va estudiar Arts Audiovisuals en l’una (Universitat Nacional de les Arts) i Filosofia en la UCES (Universitat de Ciències Socials i Empresarials) a l’Argentina. En el 2015 va completar els seus estudis com a fotògrafa professional a l’Escola Creativa de Fotografia Andy Goldstein (Buenos Aires). Quesada és membre de The Journal, un col·lectiu fotogràfic global de dones i fotògrafes no binàries i actualment forma part de l’equip d’exposicions de Gropius Bau a Berlín.

En /RESIDENTS TERRA, Sofía aprofundeix en la vida diària i les maternitats en la ruralitat, i es pregunta: com és nàixer i créixer en un poble de no més de 500 habitants? Quines són les maneres de parir i criar en contacte amb la naturalesa? Com és la influència del territori en la criança?

En un poble considerat en risc de despoblació, Sofía vol donar focus a la vida. A les infàncies i maternitats que porten esperança a Cinctorres. El desafiament de l’artista no sols ha sigut estar en contacte amb la comunitat i foto-entrevistar, si no també viure en carn pròpia la seua maternitat en el context rural, acompanyada per la seua filla Malvina de cinc anys.

/RESIDENTS TERRA 2024, és part del programa de residències artístiques en context de ruralitat que impulsa Almáciga a Cinctorres des de l’any 2022. En aquesta oportunitat la línia de treball artístic triat per Sofia s’ha basat en la terra, element que constantment ha sigut modificat pels habitants de la muntanya per a la vida i des de la qual emergeix i se sosté, des d’aquest punt de partida ella ha traçat les seues estratègies visuals per a fomentar el diàleg amb les mares del poble i el seu procés d’investigació participativa, ha creat i produït obra en la seua convivència amb la comunitat cinctorrana durant un mes. /RESIDENTS TERRA és una de les estratègies impulsades per Almáciga per a acostar les arts visuals al públic general, permetre a artistes nacionals i internacionals impregnar-se del patrimoni cultural del territori, aprendre de les dinàmiques del poble, de la biodiversitat del medi rural, compartir i dialogar amb les veïnes, produir obra en i des del territori, i compartir els resultats amb la comunitat.

La mostra de resultats es realitzarà el dia dissabte 26 d’octubre en l’Oficina de Turisme de Cinctorres a les 18.30 hores, serà una instància per a compartir processos creatius i les fotografies realitzades per l’artista en la residència, a més, d’una oportunitat per a dialogar sobre maternitat i ruralitat al poble de Cinctorres.