La vida nocturna de Vilafranca en estudi: les rates penades

48
PUBLICITAT

En els paisatges de Vilafranca s’amaga un món on la vida nocturna està molt viva. Les rates penades que habiten al terme municipal de Vilafranca están sent objecte d’un estudi de l’Associació Espanyola per a la Conservació i l’Estudi de les Rates Penades (SECEMU). Els últims estudis sobre ratpenats forestals en aquesta regió es van realitzar fa més de 25 anys. Des de llavors, moltes coses han canviat, i és fonamental actualitzar els coneixements i les dades per a garantir la protecció de les rates penades forestals.

Durant aquesta temporada s’estan fent mostrejos nocturns en diversos punts de la zona on els experts estan recopilant dades crucials per a conéixer millor aquests animals. Dins de l’ampli ventall de tipus de rates penades hi ha espècies cavernícoles, que viuen en coves i simes, fissurícoles que ho fan a les escletxes i forestals que habiten als boscos. Són aquestes últimes les que s’estan estudiant a Vilafranca. Aquest projecte porta en marxa des del 2023 i té com a objectiu investigar i estudiar les característiques d’aquests animals. Està finançat pel Ministeri i coordinat per la SECEMU, i forma part d’un atles nacional que té com a objectiu ubicar les poblacions de ratpenats forestals en tota Espanya. Ara, Vilafranca s’ha convertit en un punt clau en el mapa d’aquest estudi.

Els investigadors utilitzen diverses tècniques per a estudiar a aquests mamífers. Una de les més utilitzades és la posada de les xarxes, que s’instal·len en zones estratègiques com dalt de bases o dins de coves. Durant la nit, els animals queden atrapats en les xarxes, la qual cosa permet als científics capturar-los, prendre mostres i alliberar-los posteriorment. L’altra eina que es gasta són els gravadors d’ultrasons. Aquests dispositius registren els sorolls que emeten les rates penades. Analitzant les gravacions, s’aconsegueix identificar les diferents espècies presents a la zona.

Els primers resultats de l’estudi estan sent molt prometedors. Els investigadors ja han detectat diverses espècies de rates penades forestals a Vilafranca, entre elles la Barbastella barbastellus, una espècie poc comuna a la Comunitat Valenciana i que, fins al moment, només s’havia vist a alguns punts de Castelló. A més, fa 25 anys no se sabia ni que estava en aquesta zona.