Portell enalteix les seues arrels amb un documental de la festa de Sant Antoni

18
PUBLICITAT

Una de les festivitats més importants que es celebren a Portell és Sant Antoni. Cada hivern, el municipi d’Els Ports es transforma durant uns dies on la música tradicional, els animals i el foc cobren protagonisme. La festa de Sant Antoni és una referència directa a les arrels del poble. A les tradicions més celebrades pel veïnat que plena de gom a gom els carrers i les places del poble.

L’Ajuntament de Portell ha volgut deixar constància d’aquest gran esdeveniment hivernal amb la producció d’un documental que narra els preparatius i el moment de la crema de la gran foguera. Es documenta des de primeres hores del matí amb la vestida del maio central, ubicat a la plaça de l’Ajuntament. Després arriba un dels moments àlgids: amb l’ajuda dels cavalls, veïns i veïnes porten troncs des de terrenys i bancals per a entrar-los en la primera gran foguera del dia, també a la plaça major.

El documental continua amb moments com la ‘transa’ o les processons, ja de vesprada, que desemboquen amb les relacions. Són fragments recitats per dos membres de la Comissió: la primera, davant de l’ermita de la Mare de Déu de l’Esperança; i la segona, davant del maio central a la plaça de l’Ajuntament. Una vegada dutes a terme les relacions i els tradicionals balls, el foc va captivar als centenars de persones que no es van voler perdre l’esperada crema.

Sant Antoni té un significat molt íntim amb la història del poble. Amb el pas dels segles i les generacions, el cultiu de la terra i l’important treball dels animals necessitava la protecció divina. La festivitat, que compta amb el suport de l’Ajuntament de Portell, s’organitza a partir de comissions, formades per voluntaris i voluntàries que cada any s’encarreguen de les gestions i preparatius necessaris per a continuar una de les festes més esperades per tot el poble. El documental ha sigut produït per la productora Mira el Pardalet.