Sergi Monfort i Berta Gil ensenyen el terme i la cura de la ment a la gent gran de Vilafranca

54
PUBLICITAT

L’associació de pensionistes i jubilats Francolí de Vilafranca ha començat aquest dilluns la setmana de la Gent Gran. La primera activitat ha sigut un recorregut pel paratge natural municipal de Palomita. A més, a la vesprada, la psicòloga vilafranquina Berta Gil Llopis ha fet una conferència.

A primera hora del matí, 35 veïns i veïnes grans de Vilafranca van eixir amb cotxe cap al punt del Pi del Comunet. Des d’ací, es va fer tot un recorregut de 7,5 km per Palomita guiat per Sergi Monfort. Es va passar per sendes que travessaven microreserves de flora. Al llarg d’aquesta excursió es va fer un intercanvi d’informació, en el qual Sergi va mencionar algunes publicacions que parlen del paratge, com el llibre de Ricard Pitarch, el de Fernando Ràmia, el PR-V1 o el de Camins i Paisatges de Vilafranca, i els participants van contar la utilitat que tenien aquests camins pels quals estaven passant en la seua infància i joventut. A mig camí, cap al mas de Tosca de Dalt, l’associació Francolí va oferir un esmorzar. Després, es va passar pel punt geodèsic del Canto Peroto, i, fins i tot, va haver-hi temps per recollir alguns bolets.

A la vesprada, la psicòloga vilafranquina Berta Gil Llopis va oferir una conferència a la Casa Social. Sota el nom ‘El terreny de l’envelliment. Informació i recursos per a cuidar la ment’, Berta va fer una xarrada teoricopràctica en la qual va donar informació sobre el deteriorament cognitiu i sobre com funciona el sistema nerviós i neuronal perquè després es puga entendre els defectes que hi ha i a què es deuen. Mitjançant activitats, els assistents van fer una autoanàlisi en el qual anaven relacionant les diferents accions que fan en el seu dia a dia amb les funcions cognitives que es treballen fent eixes activitats i, així, veure quines són les debilitats de cadascú i on cal ficar el focus. Al voltant d’unes 40 persones van acudir a aquesta xarrada, van participar aportant les seues experiències i, també, van aprendre diferents tècniques per a saber com enfrontar emocionalment l’envelliment i aquest deteriorament de la ment.

Finalment, les activitats continuaran durant tota la jornada amb demostracions, concursos, excursions, xarrades, teatres i actuacions.