Tradició, devoció i emoció: la Majoralia de la Mare de Déu del Llosar 2024 de Vilafranca

106
PUBLICITAT

Dominga Beltrán, Mónica Fabregat, Rosa Mari Meseguer, Maribel Bono, Juan Ruiz i Rosa María García han sigut les veïnes i veí de Vilafranca que han fet realitat la festa de la Mare de Déu del Llosar d’aquest any. La voluntat de mantenir la tradició els va ajuntar per a organitzar un any dedicat a la patrona del municipi.

“Volíem continuar el que van començar els majorals de 2023. Després de 8 anys sense majoralies del Llosar van tindre molta feina, però van recuperar aquesta tradició. Vam decidir ajuntar-mos els veïns del carrer i, després, es va apuntar més gent”, conta Juan Ruiz, membre de la majoralia.

El dia gran de la festa, el 8 de setembre, es prepara l’endemà d’acabar la pasqua del Llosar. La majoralia acudeix a tots els actes que se’ls necessita, com la Setmana Santa, el corpus o la processó de Sant Roc. També, han col·laborat amb l’ajuntament muntant la barra per a la Nit Dels Ciris, i han organitzat la benedicció dels xiquets i la serenata el dissabte d’abans del Dia de la Mare de Déu. Un dels actes més emotius que han fet enguany ha estat l’exposició homenatge a totes les majoralies. A més, durant l’any es van fent reformes i treballant per al manteniment de l’ermita i la verge. Així doncs, ser de la majoralia del Llosar suposa un treball i un esforç durant tot l’any.

La festa d’enguany ha recuperat l’elaboració de la confitura, que s’havia perdut i que la seua reaparició ha fet reviure una tradició. L’acte de benedicció dels xiquets passant-los pel mantell de la Verge també ha sigut una de les novetats d’enguany. “També hem volgut fer un homenatge a totes les majoralies amb una exposició a la casa de la Mare de Déu, ja que han sigut, totes i cada una d’elles, essencials per a la continuïtat de la festa” conten els majorals. A més, han continuat amb alguns dels actes que la majoralia de 2023 havia començat, com el repartiment de la cinta i la serenata de la nit anterior al dia gran de la Mare de Déu. “La gent té molta fe a la Verge del llosar, i hem de mantindre les tradicions, la processó, la diana, el toc de campanes, els pastissos, la novena. És el que manté viu la festa. Ens hem adaptat als nous temps treballant molt en les xarxes socials, sobretot per a les persones que no han pogut vindre a la festa i així sentir-se part d’ella. Hem retransmés en directe també alguns actes”, expliquen.

El moment més emotiu de la festa és l’eixida de la patrona de la seua ermita, mentre la banda de música municipal toca l’himne de Vilafranca i des de les finestres es tiren pètals. És un moment molt bonic on se li dona homenatge a la patrona de Vilafranca acompanyada per tot el seu poble. “La nostra mare, la nostra patrona, a la qual li contes els teus problemes, les teues alegries, a la qual visites quan arribes de viatge o quan te’n vas perquè et protegisca. La majoria dels majorals no som de Vilafranca de naixement, però ens sentim uns més, i li tenim molta fe a la nostra patrona”, així conten els majorals la seua fe per la Mare de Déu del Llosar.

“El desafiament més gran a què t’enfrontes sempre és el temps que farà. Perquè la gent ens puga acompanyar en els actes que hem organitzat ha de fer bon temps i, per sort, aquest any s’ha comportat i la gent ha pogut gaudir”, afirmen des de la majoralia. Juan Ruiz ens conta que una altra de les dificultats és la por d’innovar per part de la parròquia, el no voler fer coses noves per a atraure a nous creients. “Tot el que fem i hem fet de nou és per a engrandir la festa i sobretot a la nostra patrona”.

Des de la majoralia 2024 estan molt agraïts als veïns, veïnes i visitants que els van acompanyar en el Dia de la Mare de Déu del Llosar. L’ermita es va omplir de gent, no sols el diumenge 8 de setembre, sinó també com en tots els actes que han organitzat. “Volem donar les gràcies a l’Ajuntament, a Pedro el ‘retó’ i a tota la gent que ens ha ajudat durant aquest any, sobretot a la nostra família, als nostres amics i a la majoralia del 2023”, agraeixen. “El balanç és molt positiu, ens quedem amb tots els moments bons de tots els actes, però sobretot amb els del dia gran de la Mare de Déu, en el qual ens vam sentir molt recolzats per la nostra patrona i pel nostre poble. Ha sigut un any molt bonic i inoblidable”, explica Juan Ruiz.

Finalment, la majoralia anuncia que ja hi ha majoralia de la Mare de Déu del Llosar per al 2025, i afirma que “tindran el nostre suport per a tot el que necessiten. Volem que ho gaudisquen, que és un any inoblidable”.