L’Ivace amplia en 4,4 milions d’euros les ajudes per a eficiència energètica d’edificis en municipis despoblats

93
PUBLICITAT

Suposen ajudes pròximes al 70% de la reforma per a impulsar obres en façanes, instal·lacions tèrmiques i il·luminació, així com l’ús de renovables

L’Institut Valencià de Competitivitat i Innovació (Ivace+i), dependent de la Conselleria d’Innovació, ha ampliat en 4,4 milions d’euros el pressupost del Pla de rehabilitació energètica d’edificis en municipis de menys de 5.000 habitants, després d’haver aconseguit l’ampliació de pressupost sol·licitada al Ministeri de Transició Ecològica.

Després d’una primera ampliació, que va duplicar el pressupost assignat fins a 6,13 milions d’euros, aquest nou increment situa el pressupost total en 10,58 milions d’euros. Estes ajudes es troben finançades per la Unió Europea a través del Fons Europeu de Recuperació Next Generation EU.

L’objectiu del programa és impulsar la sostenibilitat dels edificis existents a la Comunitat en els municipis denominats de repte demogràfic, donant suport econòmicament a la millora de l’eficiència energètica de les instal·lacions. Afecta a il·luminació i envolupant tèrmica, és a dir, façanes, cobertes i finestres, així com la utilització d’energies renovables per a calefacció, climatització, ventilació i aigua calenta sanitària.

De les vora 400 propostes rebudes, el 89 % correspon a vivendes de particulars i comunitats de propietaris i les restants a empreses i ajuntaments. En l’actualitat, la Comunitat Valenciana compta amb 389 municipis de repte demogràfic dels quals 118 es troben a Castelló, 189 a la província de València i 82 a Alacant. En total, en estos municipis residixen 482.000 persones.

Centenar de projectes

Del total de sol·licituds rebudes, Ivace Energia ja ha resolt concedir ajudes a 93 projectes, per als quals destinarà un total de 3 milions d’euros. Referent a això, la consellera d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, Nuria Montes, ha incidit en l’“elevat grau de suport que oferix l’Ivace”, amb un percentatge d’ajuda respecte a la inversió “que ronda el 72 % de mitjana i que, en alguns casos, arriba fins al 100 %”.

Gràcies a la implantació de les mesures previstes s’aconseguirà un estalvi energètic superior al 60 % del consum final d’energia de mitjana i, tal com ha explicat Montes, després de l’execució de les reformes lligades a l’eficiència energètica, “la immensa majoria de les vivendes, un 90 %, aconseguixen la qualificació energètica A o B, és a dir, les majors qualificacions en eficiència energètica”.

Requisits i quantia de les ajudes

Per a poder beneficiar-se d’estes ajudes, que són finançades per la Unió Europea a través del Fons Europeu de Recuperació Next Generation EU, les accions que es fan han de suposar una millora de la lletra de qualificació energètica i una reducció del consum d’energia primària no renovable d’almenys un 30 % de la vivenda o edifici que es rehabilite.

Poden beneficiar-se’n tant particulars com comunitats de propietaris, comunitats energètiques, empreses explotadores, arrendatàries o concessionàries d’edificis, empreses de servicis energètics, entitats locals i el sector públic institucional de les administracions públiques.

A més, el pla pretén promoure les actuacions fetes per comunitats d’energies renovables o comunitats ciutadanes d’energia, per la qual cosa també podran accedir a estes ajudes, que a més comptaran amb una ajuda addicional de fins a un 20 %.

Les ajudes són com a mínim d’un 20% de la inversió energètica i eficientment feta, arribant fins a un 100 % en rehabilitacions integrals de vivendes amb criteri social i que aconseguisquen una alta qualificació energètica amb la reforma.

En el cas del criteri social, l’ajuda es pot incrementar en els edificis de vivendes de protecció pública o situats en les àrees de regeneració i renovació urbanes o rurals.

Quant a l’ajuda addicional per eficiència energètica, s’aplica en actuacions que eleven la qualificació energètica de l’edifici per a obtindre una classe energètica A o B, en l’escala de CO₂, o bé, incrementen en dos lletres la qualificació energètica de partida.

Finalment, l’ajuda addicional per actuació integrada s’aplica en els edificis que facen simultàniament la combinació de dos o més tipologies d’actuació sempre que una siga sobre l’envolupant tèrmica.

Tindran també dret a ajuda addicional els edificis inclosos dins d’una comunitat d’energies renovables o una comunitat ciutadana d’energia.

Accions susceptibles de suport

Les accions susceptibles de suport s’enquadren en tres categories: millora de l’eficiència energètica de l’envolupant tèrmica (façanes, cobertes, finestres, solucions bioclimàtiques, etc.), millora de l’eficiència energètica i d’energies renovables en les instal·lacions tèrmiques de calefacció, climatització, ventilació i aigua calenta sanitària i millora de l’eficiència energètica de les instal·lacions d’il·luminació.

Les actuacions subvencionables incloses en cada una de les tipologies es poden dur a terme en edificis destinats a vivenda unifamiliar, residencial col·lectiva de vivenda, qualsevol altre ús (administratiu, sanitari, docent, cultural, etc.)

Així mateix, les actuacions subvencionables es poden fer en edificis complets existents o sobre una o diverses vivendes o locals del mateix edifici, considerades individualment o com a parts d’un edifici existent.

No són actuacions subvencionables les que es facen en edificis construïts l’any 2007 o posterior, les que suposen una ampliació, les que incrementen la superfície o volum construït o quan comporten un canvi d’ús de l’edifici.