Marta Barrachina posa en valor la inversió de 1,2 milions en el Palau Santjoans de Cinctorres per a descentralitzar l’activitat provincial i revitalitzar la comarca dels Ports

122
PUBLICITAT

La presidenta de la institució provincial, Marta Barrachina, visita la recta final dels treballs que s’estan realitzant i enaltix “el gran valor arquitectònic i històric que posseïx el palau”. “El Palau Santjoans és un dels edificis més representatius de l’arquitectura gòtica civil a la província”, assegura la presidenta

La Diputació de Castelló invertix més de 1,2 milions d’euros per a l’adequació i restauració de tots els elements del conjunt de l’edifici per a la seua utilització com a museu i convertir-lo en “un referent cultural i turístic”, ressalta Marta Barrachina

La presidenta de la Diputació Provincial de Castelló, Marta Barrachina, ha posat en valor la inversió de 1,2 milions en el Palau Santjoans de Cinctorres per a descentralitzar l’activitat provincial i revitalitzar la comarca dels Ports. El projecte, que actualment es troba en obres i encara ja la seua recta final, permetrà adequar com a museu este emblemàtic palau de Cinctorres.

La presidenta de la institució provincial, Marta Barrachina, ha visitat l’actuació per a conéixer l’avanç de les obres que s’estan realitzant en este espai, propietat de la Diputació, i ha enaltit “el gran valor arquitectònic i històric que posseïx el palau”. “El Palau Santjoans és un dels edificis més representatius de l’arquitectura gòtica civil, una autèntica joia patrimonial que tenim a la província de Castelló que mereix ser cuidada, protegida i compartida”, ha assenyalat la dirigent provincial.

Així doncs, l’actuació de la Diputació de Castelló permetrà adequar este palau per a convertir-lo en “un referent cultural i turístic”, ha manifestat la màxima representant de la institució, qui ha indicat que “cultura i turisme es fusionen en este magnífic enclavament que està a punt de reobrir les seues portes al públic”.

“Esta intervenció contribuirà a la reactivació del sector turístic de la zona, promovent el desenrotllament econòmic i cultural i, a més, ajudarà a frenar la despoblació a la comarca dels Ports”, ha afegit la presidenta. El pressupost de les obres ascendix a 1.211.036 euros.

Des que van començar els treballs d’adequació i restauració de l’edifici per a la seua utilització com a museu, s’han anat desenrotllant diverses intervencions amb la finalitat de “posar en valor la totalitat del monument per a ús i gaudi dels usuaris i que servisca com a estímul cultural i turístic per a la localitat de Cinctorres, per a la comarca dels Ports i per a tota la província”, ha explicat Marta Barrachina. 

Així doncs, les intervencions s’han centrat en dotar a l’edifici de les instal·lacions necessàries per al seu ús com a museu. Per a la restauració dels diferents elements i revestiments del palau s’han emprat les tècniques de restauració mínimament agressives. S’han eliminat els elements impropis i s’han realitzat les neteges necessàries per a donar, d’esta manera, llum i esplendor senyorial a un palau amb molta història. 

Pel que respecta al pati exterior s’ha procedit a la seua urbanització, protegint i posant en valor els seus elements arqueològics. A més, s’han reforçat els forjats que es trobaven debilitats i s’ha dotat a l’edifici d’un ascensor, una plataforma salvaescales i un nou nucli de comunicació vertical mitjançant escala metàl·lica i barana de vidre amb la finalitat “de fer accessible l’edifici i que tot aquell castellonenc o turista que ho desitge puga accedir al palau i gaudir de les seues meravelles”, ha subratllat la presidenta provincial. 

“Amb esta obra, que encara la recta final, posem en valor el ric patrimoni cultural i històric del Palau Santjoans, tot un emblema, i que convertix a Cinctorres en un reclam turístic de primer nivell”, ha expressat la dirigent provincial, qui ha posat en manifest el compromís de la Diputació de Castelló “amb la conservació i promoció del patrimoni cultural de la nostra terra”. 

En este sentit, la màxima representant de la institució ha recordat que Castelló és una província que atresora un ric i divers llegat cultural. “No sols és important tindre-ho, sinó que també és necessari que ho valorem, que els castellonencs ho sentim com a propi, per a protegir-ho i que eixa herència cultural arribe en el millor estat a les futures generacions”, ha ressaltat.

La casa Santjoans, situada en el centre de la població, destaca com un edifici del barroc, que té el seu origen en el segle XV, encara que la seua estructura actual és del segle XVII. Es tracta d’un palau d’estil gòtic aragonés. Consta de dos altures i la seua façana conté un escut heràldic de pedra considerat com a Bé d’Interés Cultural (BIC). A més, el conjunt de la casa és Bé de Rellevància Local. “Un edifici únic, amb molta història i patrimoni el potencial del qual hem d’aprofitar des d’una perspectiva turística i cultural”, ha indicat la presidenta de la Diputació de Castelló, Marta Barrachina.