Vistabella commemora els quatre segles de l’església

99
Església de Vistabella del Maestrat
PUBLICITAT
  • Tres concerts, una exposició arquitectònica o una tesi doctoral formen part del programa

1624-2024. A Vistabella del Maestrat es commemoren aquest any quatre-cents anys de la construcció de l’església parroquial. L’emblemàtic edifici, amb l’especial campanar, destaca en la panoràmica del municipi i corona la plaça del Dau, un dels espais principals del poble. Testimoni de milers de quotidianitats, de generacions i generacions de veïns i veïnes que han construït el poble que és avui en dia.

L’església de Vistabella del Maestrat, quatre-cents anys després, és una de les parts primordials del patrimoni local. “És una construcció imponent que ha vist l’evolució del poble. Volem reconéixer que és imprescindible per a entendre la nostra història. En els últims anys hem recuperat les campanes, que estaven en mal estat, per a poder usar-les i recuperar una tradició de tocs que s’ha produït amb molt d’èxit”, ha valorat Jordi Alcon, alcalde de Vistabella del Maestrat.

L’agenda cultural creada per a l’ocasió engloba des del diumenge 11 fins al diumenge 18. El primer diumenge, a les 17.30h, hi haurà una trobada de campaners locals per a reforçar la Consueta Nova del poble.

Els campaners tindran un important paper en els actes del dijous 15 d’agost: abans de la missa de les 11h, duran a terme tres repics que ho anunciaran. Després, una vegada finalitzada la missa, es voltejaran les campanes i donarà pas a les sessions de divulgació cultural i patrimonial. A les 12h, inauguració d’una exposició arquitectònica sobre l’església; mentre que a les 12.30h es presentarà públicament la Consueta Nova de tocs de Vistabella del Maestrat, amb participació dels seus creadors. Els tocs manuals de campana són considerats Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la UNESCO.

Ja a la vesprada del mateix dijous, Maria Jesús Máñez Pitarch exposarà la seua tesi doctoral sobre l’església i deixarà pas a l’acte final del dia: l’actuació musical en acústic de Natxo Ruiz al pedrís de l’església a les 19h. De fet, el concert de Ruiz serà el segon de la setmana. El dimecres 14 d’agost tocarà dins del temple el duet Constança Pinter i Joan Carretero Zamora, soprano i guitarra, a les 19h. El tercer i últim concert del cicle commemoratiu el protagonitza l’Alcora Secret Society Big Band el diumenge 18 a les 19h, acte que tancarà tota la programació.

En el marc de la celebració centenària s’ofereixen visites guiades a l’interior de l’església: dissabte 10 a les 13h, dijous 15 a les 18h, divendres 16 a les 13h, dissabte 17 a les 13h i diumenge 18 a les 17h. Amb inscripció prèvia en turisme@vistabelladelmaestrat.es.

L’Ajuntament de Vistabella del Maestrat ha organitzat el programa cultural amb l’objectiu de reconéixer i posar en valor l’arquitectura i simbolisme de l’edifici, amb el suport i col·laboració de Centre d’Estudis de Penyagolosa, la Diputació de Castelló i la Generalitat Valenciana.