25 anys sense la Formació Professional a Vilafranca: Un emotiu retrobament amb la història educativa dels Ports

124
PUBLICITAT

Vilafranca, a la comarca dels Ports, es prepara per a commemorar una fita en la seua història educativa: el 25 aniversari del tancament del Centre Municipal de Formació Professional (FP). El pròxim 5 d’octubre, el municipi es convertirà en l’epicentre d’un emotiu retrobament entre exalumnes, professors i membres del poble, units pel desig d’honrar el llegat d’una institució que va deixar una profunda empremta en la vida de molts joves.

Un buit educatiu que va impulsar la creació de l’FP

La història de l’FP a Vilafranca es remunta a principis dels anys 80, quan el tancament de l’Institut de Batxillerat Verge del Llosar va sumir a la localitat en un buit educatiu. Els joves que desitjaven continuar els seus estudis es veien obligats a desplaçar-se a municipis veïns com Castelló o Morella, la qual cosa suposava un obstacle per a moltes famílies.

En aquells dies, l’educació secundària a Espanya estava estructurada en dues etapes: el Batxillerat Unificat Polivalent (BUP) i la Formació Professional (FP). El BUP era una opció més teòrica i acadèmica, mentre que l’FP s’enfocava en l’adquisició d’habilitats pràctiques i tècniques, preparant als estudiants per al món laboral.

Davant la falta d’opcions educatives a Vilafranca, molts joves es veien abocats a abandonar els seus estudis en finalitzar l’Educació General Bàsica (EGB), equivalent a l’actual educació primària i secundària obligatòria. Aquesta situació generava preocupació al poble, conscient que la falta de formació limitava les oportunitats de futur dels joves.

El Centre Municipal d’FP: Una resposta a les necessitats del poble

El llavors alcalde Jaime Vives i els membres de l’Ajuntament, conscients de la importància de l’educació per al futur de Vilafranca, van prendre la valenta decisió de crear un centre de formació professional. Aquesta iniciativa, impulsada per l’esperit de progrés i el compromís amb el poble, es va convertir en un far d’esperança per als joves que anhelaven ampliar els seus horitzons.

El curs 1981-1982 va marcar l’inici d’aquesta apassionant aventura educativa. El Centre Municipal d’FP va obrir les seues portes de manera provisional, utilitzant espais com l’antiga oficina de turisme i l’actual Museu de la Pedra en Sec. Malgrat les limitacions inicials, l’entusiasme dels alumnes i professors, així com el suport incondicional de l’Ajuntament, van fer possible que el centre començara a funcionar.

Després d’un breu període en aquests espais provisionals, es va construir un edifici senzill però funcional per a albergar el centre d’FP. Aquesta nova ubicació, que es convertiria en la llar definitiva del centre fins a la seua transformació en l’actual IES públic, va permetre oferir unes instal·lacions més adequades per al desenvolupament de les activitats educatives i pràctiques.

Electricitat i administració: Dos camins cap al futur

El Centre Municipal d’FP de Vilafranca va oferir dues branques de formació: electricitat i administració. Aquestes especialitats, acuradament seleccionades per a respondre a les demandes del mercat laboral de l’època, van proporcionar als alumnes les eines necessàries per a iniciar la seua carrera professional.

La branca d’electricitat, sota la tutela de professors com Julio Tena, Alberto Planell i José María Zapater, va formar a tècnics qualificats que van trobar ocupació en empreses locals i regionals, contribuint al desenvolupament econòmic de la comarca. Per part seua, la branca d’administració, liderada per docents com María Ángeles Mestre i Juan Francisco Marín, i posteriorment per Rosario Milián, va preparar a joves per a exercir tasques administratives en empreses i organismes públics, millorant l’eficiència i la gestió dels recursos.

Un professorat jove i compromés

El professorat del centre, majoritàriament jove i inexpert, es va convertir en un pilar fonamental de l’èxit de l’FP a Vilafranca. La seua passió per l’ensenyament, la seua proximitat amb els alumnes i el seu compromís amb el poble van crear un ambient d’aprenentatge estimulant i enriquidor.

Els professors no sols impartien coneixements teòrics i pràctics, sinó que també es preocupaven pel desenvolupament personal i professional dels seus alumnes. Els brindaven suport, orientació i motivació, convertint-se en figures de referència per a molts joves. Rosario Milián, qui es va incorporar al centre en 1983, destaca la gratitud que sent cap a l’alumnat i les famílies per l’acolliment i l’afecte rebuts durant la seua trajectòria docent.

Un esforç econòmic sostingut pel poble

El manteniment del Centre Municipal d’FP durant els seus 17 anys d’existència va suposar un important desafiament econòmic per a l’Ajuntament de Vilafranca. Els recursos eren limitats, però el compromís del consistori amb l’educació dels seus joves mai va flaquejar.

A partir de 1988-1989, es va establir un conveni amb la Conselleria d’Educació, que va alleujar la càrrega econòmica de l’Ajuntament. La Conselleria va assumir el pagament dels salaris del professorat i va proporcionar una subvenció per a despeses de funcionament. No obstant això, el centre continuava depenent en gran manera de les aportacions municipals i de la solidaritat del poble.

El menjador escolar: Un exemple de solidaritat comunitària

Un dels aspectes més destacats del Centre Municipal d’FP va ser el seu menjador escolar. Molts alumnes procedien de pobles veïns i no podien tornar a les seues cases per a menjar. Per a solucionar aquest problema, l’Ajuntament, en col·laboració amb el restaurant Prismark, va establir un sistema de beques que permetia a aquests joves gaudir d’un menjar calent i nutritiu a un preu assequible.

Aquesta iniciativa, que va comptar amb el suport de tot el poble, reflectia l’esperit solidari i el compromís amb l’educació que caracteritzava a Vilafranca. El menjador escolar no sols garantia el benestar dels alumnes, sinó que també fomentava la convivència i l’intercanvi cultural entre joves de diferents orígens.

Un llegat que transcendeix generacions

El Centre Municipal d’FP de Vilafranca va tancar les seues portes en 1999, després de la implantació de l’Educació Secundària Obligatòria (ESO). No obstant això, el seu llegat perdura en la memòria dels qui van formar part d’ell i en el desenvolupament del poble.

Durant els seus 17 anys de funcionament, el centre va formar a quasi 360 alumnes, molts dels quals procedien de pobles veïns com la Mata, Benassal, Castellfort, Cinctorres, Morella, Mosqueruela, Cantavieja, la Iglesuela, la Cuba i Tronchón. L’FP no sols els va brindar l’oportunitat de continuar els seus estudis, sinó que també els va ajudar a desenvolupar habilitats, confiança en si mateixos i un sentit de pertinença.

Molts exalumnes han aconseguit llocs de treball rellevants en empreses locals, regionals i nacionals. Uns altres han continuat els seus estudis, arribant fins i tot a convertir-se en professors universitaris. Els seus assoliments són un testimoniatge del valor de la formació professional i de l’impacte positiu que va tindre el centre en les seues vides.

Una festa per a celebrar el passat i mirar cap al futur

La celebració del 25 aniversari del tancament del Centre Municipal d’FP de Vilafranca serà un esdeveniment ple d’emocions i records. El 5 d’octubre, el Parador i la Sala Carles Pons es convertiran en l’escenari d’un retrobament que reunirà exalumnes, professors i membres del poble.

El programa de l’esdeveniment inclourà discursos d’antics professors i alumnes, alguns dels quals vindran des de llocs tan llunyans com Sevilla. Es projectaran fotos i vídeos que reviuran moments inoblidables, com a excursions, activitats extraescolars i celebracions. També s’organitzarà una exposició d’objectes i documents relacionats amb la història del centre, que permetrà als assistents submergir-se en el passat i recordar els anys daurats de l’FP a Vilafranca.

El menjar serà un altre dels moments clau de la celebració. Exalumnes i professors compartiran taula i estovalles, recordant anècdotes i experiències viscudes durant el seu pas pel centre. La música i el ball posaran el fermall d’or a una jornada que promet ser inoblidable.

La comissió organitzadora, formada per exalumnes i professors, ha treballat incansablement perquè aquesta celebració siga un èxit. S’espera que assistisquen més de 200 persones, la qual cosa demostra l’afecte i l’estima que el poble assega per l’antic centre d’FP.

Aquesta festa serà una oportunitat per a recordar el passat, celebrar el present i mirar cap al futur amb optimisme. Serà un homenatge a l’educació, a l’esforç del poble i al llegat d’una institució que va canviar la vida de molts joves i va contribuir al desenvolupament de Vilafranca i de tota la comarca dels Ports.