Dos generacions de músics vilafranquins es donen cita en el Tirol austríac

133
PUBLICITAT
  • Rubén Prades, a la trompeta baixa i Marc Monfort a la flauta, han sigut solistes en l’orquestra que ha interpretat les quatre òperes de l’anell del Nibelungo en el Tirol Festival Erl (Àustria)

Vilafranca és bressol de grans músics, prova d’això és que dos generacions han coincidit com a solistes en una orquestra formada per músics de tot el món per a interpretar l’exigent tetralogia wagneriana. Rubén Prades i Marc Monfort han tingut una presència més que destacada en el festival del municipi tirolés d’Erl, que s’ha celebrat en aquesta localitat austríaca entre el 5 i el 27 de juliol. La trompeta baixa de Rubén Prades i la flauta de Marc Monfort han format part de l’elenc de més de 100 músics que han integrat l’orquestra que durant dos mesos s’ha submergit en les obres del compositor alemany. Es dona la circumstància que la trompeta baixa, instrument tocat per Rubén Prades, és un instrument molt poc utilitzat i que sota les instruccions del mateix Wagner va tindre una nova afinació per a ser protagonista en les seues òperes. 

Tant Rubén Prades com Marc Monfort tenen les seues arrels musicals a l’escola de música de la Unió Musical de Vilafranca, bressol de grans músics, integrants en importants orquestres nacionals i internacionals. Es dona la circumstància que en l’orquestra del festival, formada per músics de més de 25 nacionalitats, han sigut els dos únics que procedien de la mateixa localitat, Vilafranca, un poble de l’interior de Castelló de poc més de 2.000 habitants. 

Rubén Prades, trombó en la Unió Musical de Vilafranca, és catedràtic en el conservatori superior de Salamanca i té una dilatada participació en orquestres d’àmbit nacional. Marc Monfort, flauta en la mateixa formació, malgrat la seua joventut, va rebre recentment la invitació de participar en el concert extraordinari de la presidència espanyola de la Unió Europea, que va oferir l’orquestra nacional d’Espanya, així com en la Jove Orquestra Nacional d’Espanya. És fill del director de la Unió Musical de Vilafranca, Pau Monfort, artífex d’una profunda transformació i revolució musical a Vilafranca. Des de la seua arribada a la direcció de la banda i l’escola de música, a la fi dels 80, la Unió Musical de Vilafranca s’ha convertit en una pedrera inesgotable de músics professionals i professors. Baix la seua batuta, la formació vilafranquina ha aconseguit nombrosos èxits en certàmens provincials i autonòmics i s’ha convertit en un referent musical de la província de Castelló.

Del 5 al 28 de juliol de 2024, el festival ha presentat un ric i variat cartell de composicions contemporànies, concerts de cambra i òperes. La temporada d’estiu del Tirol Festival Erl es va inaugurar el 5 de juliol de 2024 amb l’orquestra i el cor del festival interpretant la primera òpera de saga èpica de Wagner, “L’or del Rhin”, continuant amb “La valquiria”, “Sigfrido” i “El crepuscle dels déus”. En total més de quinze hores de música que narra el final del temps-sense-temps dels déus, a partir de que cedeixen davant pulsions com el desig de poder i l’avarícia. Des dels seus inicis en 1998, el Festival Tirol d’Erl s’ha convertit en un esdeveniment de reconeixement internacional que atrau a amants de la música de tota Europa, així com d’Estats Units i el Japó.