Early Music Morella arranca amb Capella de Ministrers, una trobada de música i dansa tradicional i l’organista Pablo Márquez

97
PUBLICITAT

Albergarà 12 concerts i propostes complementàries del 19 al 25 de juliol

Early Music Morella, Curs i Festival Internacional de Música Medieval i Renaixentista, que organitza l’Associació Cultural Menges, arranca la seua tretzena edició amb un projecte artístic, pedagògic i social, dirigit per Carles Magraner, que albergarà 12 concerts i nombroses propostes complementàries en diverses ubicacions històriques de la ciutat de Morella del 19 al 25 de juliol.

Sota el lema Ritual, girarà al voltant del món espiritual, de la tradició, el costum, la festa, la llegenda i el folklore i convertirà aquest esdeveniment en un dels més rellevants de la música antiga en el panorama internacional.

Capella de Ministrers obri aquesta edició amb el programa Cants de la terra, els orígens i la identitat en un concert a la llum dels ciris que tindrà lloc en el Convent de Sant Francesc el divendres 19 a les 22.30h. Amb aquest programa abordarà temes tradicionals de diversos municipis d’Alacant, Castelló i València com Altea, Aigües, Callosa d’en Sarrià, Cocentaina, Gorga; Morella, Sogorb, la Todolella, Vilanova d’Alcolea; L’Alcúdia, Algemesí, València… un repertori que recollirà en un disc aquesta formació de referència nacional i internacional de la música històrica amb més de set lustres de trajectòria artística.

Músics i grups emergents de música antiga: Jon Wasserman, Inés del Rio & Violeta Casado, i Al Tayr Ensemble, actuaran en el Teatre Municipal el dissabte 20 (12:30h) en el que suposa una iniciativa que pretén secundar i difondre els projectes dels joves intèrprets del panorama musical internacional. A la vesprada se celebrarà el Bureo, una trobada de música i dansa tradicional a càrrec d’Eduard Navarro que ve reunint intèrprets, cantants i ballarins professionals i aficionats en cada edició del festival, en la plaça Pla dels Estudis (19:30h).

Capella de Ministrers celebrarà a la nit un segon concert a la llum dels ciris en el Convent de Sant Francesc (22.30h) amb el programa Ritual, el cicle de la vida que girarà al voltant dels cants sefardites i árabo-andalusins, composicions rescatades de l’Espanya medieval i la diàspora sefardita, que tanquen la riquesa cultural de les comunitats jueves i àrabs.

300 anys de l’òrgan de Turull
Pablo Márquez, organista de la Catedral de València, i catedràtic de clavecí del Conservatori Superior de València, actuarà amb Del Renaixement al Barroc, 300 anys de l’òrgan de Morella (1724-2024) en un concert commemoratiu de l’aniversari de l’òrgan de Turull, el més important de la Comunitat Valenciana, en l’Arxiprestal de Santa María el diumenge 21 (12:15h). A la vesprada, la Acadèmia CdM brindarà el programa Cançoner de Palacio, amor i desamor en el Renaixement en el Convent de Sant Francesc (19:30h) amb obres, nadales, romanços, estrambotes i cançons populars, dels segles XV i XVI.

Eduardo Egüez abordarà O felici occhi mei, la vihuela en el Renaixement a l’Església de Sant Joan el dilluns 22 (19:30h). El reconegut intèrpret argentí actua com a solista en nombroses ciutats del continent americà, Europa, Austràlia, Turquia i el Japó, amb excel·lents comentaris de la crítica especialitzada i ha sigut premiat en nombrosos concursos.

Poesia i música
En dies posteriors, el festival albergarà una vetlada lliure de poesia i música al Jardí dels poetes (dimarts 23, 22:30h); un concert de AVocal CdM, dirigit per Marco García de Pau a l’Església de Sant Joan el dimecres, 24 (19:30h); i comptarà també amb la presència de rellevants formacions, músics i artistes com Dèlia Agúndez (soprano), Atsuko Takano (clau), Silke Gwendolyn Schulze (flautes) i Toni Aparisi (dansa) en el Teatre Principal (dimecres 24, 22:30h).

L’últim dia, dijous 25, hi haurà una actuació de Bassa capella en el Teatre Municipal (12h), i la clausura arribarà amb el multitudinari concert final de curs i l’espectacle La dansa de la mort, dirigit per Carles Magraner, en el Convent de Sant Francesc (19.30h).

Congrés Història i Música
El festival també comptarà amb la presència de programadors internacionals en una iniciativa en la qual col·labora Acció Cultural Espanyola a través del seu Programa per a la Internacionalització de la Cultura Espanyola (PICE). La seua celebració coincidirà amb el Congrés Història i Música, organitzat per la Fundació Cultural CdM, amb ponències a càrrec de Juan Ángel Vela del Camp i José Luis García del Bust; Angelo Rusconi, Josep Vicent Frechina i José Vicente Castel; Elena Aguilar, així com una taula de debat amb Stefano Russomanno, redactor cap de Scherzo, Luis Calvo (Festival Internacional en el camí de Sant Jaume) i Cosme Marina (Festival Internacional de Santander). En eixa setmana també s’oferiran actuacions per a gaudir de músiques renaixentistes, visites guiades, jam sessions, tallers de difusió de la música antiga i classes de ioga; tota la informació es pot consultar en la web www.earlymusicmorella.com

El curs de Early Music Morella, el seu vessant formatiu, és un dels més especialitzats i destacats de música antiga d’Europa en els quals es combina la música culta i la tradicional abordada des de la perspectiva de la música històrica com a segell i tret distintiu. Està obert a tots els públics, pretén suplir la manca d’estudis i investigació i abasta repertoris diversos que potencien el mestissatge cultural.

Segell europeu de qualitat
El Festival Early Music Morella ha renovat per a 2024-25 el guardó de la certificació EFFE (Europe for Festivals, Festivals for Europe) que concedeix l’Associació Europea de Festivals (EFA en les seues sigles en anglés). Aquest segell és una etiqueta de qualitat que distingeix als festivals que destaquen per la seua gran qualitat artística i de gran impacte local, nacional i internacional. L’associació, que agrupa els festivals de tot el continent, els dona visibilitat i fomenta la col·laboració artística, va atorgar el segell després de l’avaluació d’experts internacionals.