–LA UNIÓ estima el sobrecost per als ramaders extensius de la Comunitat Valenciana en més d’un 60% pels efectes de la sequera
–La falta de pastures naturals per la sequera és alarmant i les basses d’aigua estan seques en moltes zones
La falta de pastures naturals i d’aigua pels efectes de la sequera provoca ja un sobrecost de més del 60% en els ramaders en extensiu (oví-caprí i boví) de la Comunitat Valenciana, segons les primeres estimacions de la Unió Llauradora i Ramadera.
En un recorregut per diverses zones d’interior del territori valencià, LA UNIÓ ha comprovat la difícil situació en la qual es troben els ramaders. Les pastures estan seques i han de recórrer cada vegada més a alimentació a través de pinsos, la qual cosa encareix els seus costos, i a tot això s’ajunta també la falta d’aigua per als animals. En aquest sentit, moltes de les basses es troben seques -tal com es pot comprovar en la fotografia realitzada en la localitat castellonenca d’Ares del Maestrat- i les pluges de les últimes setmanes van ser únicament un respir passatger perquè les pèrdues són en molts casos irreversibles.
L’escassetat de pluges i les altes temperatures han causat un dèficit hídric en la ramaderia extensiva, obligant els ramaders a incórrer en costos addicionals per al proveïment d’aigua. A més, la falta de pastures naturals ha comportat a un augment en els costos d’alimentació del bestiar. Aquests factors han reduït la competitivitat dels ramaders enfront dels seus homòlegs d’altres comunitats autònomes, a causa dels costos addicionals no coberts pel sistema d’assegurances agràries.
LA UNIÓ porta des de gener d’enguany enviant escrits a la Generalitat, a través de la Conselleria d’Agricultura, perquè establisca mesures i ajudes extraordinàries per als ramaders extensius i els productors de cultius de secà.
En aquest sentit, ha sol·licitat ja en reiterades ocasions a la Generalitat que faça costat econòmicament als ramaders per a cobrir els costos addicionals d’alimentació del bestiar i la contractació de cisternes d’aigua. L’organització considera fonamental que es garantisca la disponibilitat de cisternes d’aigua per a proveir al bestiar en les zones més afectades.
La resposta de la Conselleria d’Agricultura a primers de maig és que era conscient de la situació i que ja havia començat “a prendre mesures”. El problema és que dos mesos més tard d’eixe anunci, el procediment s’allarga en el temps, sense que de moment l’aigua haja arribat a les necessitades explotacions ramaderes.
Carles Peris, secretari general de LA UNIÓ, indica que “la burocràcia de les nostres Administracions és un obstacle molt important per a solucionar els problemes dels llauradors i ramaders valencians i aquest cas dels ramaders extensius és un bon exemple, perquè podria ocórrer que quan arriben les cubes d’aigua a les explotacions ramaderes estiguem ja amb l’estiu a punt de concloure o fins i tot amb l’estació ja acabada”.
Els ramaders extensius llancen un SOS a l’Administració valenciana. “La situació és molt crítica i hem tingut èpoques amb problemes de sequera, però mai com fins ara. Estem al juliol i ja portem quatre mesos en què normalment no hauríem d’haver-los subministrat tant de pinso i farratges als animals, però ho estem fent davant la falta de pastures, farratges i cereal per a collir. I amb l’aigua igual, estem en les últimes i portant des de primer d’any cisternes d’aigua pel nostre compte. Tot l’hem de comprar i les despeses es disparen”, assenyala Eliseo Puig, productor d’oví i boví de carn amb explotacions en Ares i Vilafranca.