La zona interior nord de Castelló, concretament les províncies de l’Alt Maestrat i dels Ports, se situen sovint com a punt necessari per als professionals de l’ornitologia. El ‘birding’, l’observació d’aus, està molt present en aquesta zona gràcies a la gran riquesa i diversitat d’aus que s’hi poden trobar.
Virgilio Beltran, biòleg, guia ornitològic i educador ambiental amb arrels a Ares del Maestrat, està treballant en el cens d’aus d’aquesta zona per a la creació d’un atles nacional per a l’ONG Seo Birdlife, organització encarregada de la conservació d’aus. En moltes de les eixides per a estudiar i censar les diferents espècies d’aus de la zona de l’Alt Maestrat i Els Ports ha pogut presenciar una gran diversitat d’aquestes. “Estic treballant en una quadrícula de 10 per 10 km i he tret 60 espècies, són moltes i, tot i això, n’hi ha algunes que no han aparegut. Així que és molt probable que es puguen veure al voltant d’unes 80 o 90 espècies diferents en aquesta zona”, afirma Beltran. A més, “a l’estiu n’hi ha molta més varietat d’aus, n’hi ha moltes que venen d’Àfrica a passar l’estiu a Europa, llavors aquesta ubicació és una zona en què s’acumulen moltes espècies” conta l’ornitòleg.
En aquest immens ventall d’espècies que es poden veure en aquesta zona, s’hi poden trobar algunes de particulars que costa més veure en altres llocs. “Per exemple, tenim el Roquero Rojo, una espècie que està en declivi en moltes parts d’Europa, i que, en canvi, la podem veure en alguns punts concrets de l’Alt Maestrat.” Un apunt curiós que explica Virgilio Beltran és que Ares del Maestrat és dels pocs llocs on hi ha tres espècies de Falcies criant, la Falcia Pàl·lida, el Falciot i la Falcia de Panxa Blanca. També, una altra espècie particular d’aquesta zona és el Quebradós, del qual s’estan fent projectes de reintroducció, ja que és part dels Ports, i és una altra espècie molt significativa de la zona.
Les èpoques de l’any en les quals la zona de l’Alt Maestrat i dels Ports es converteix en el paradís de les aus són la primavera i l’estiu. “A partir de maig i fins a setembre i octubre és la millor època per a observar aus a aquest territori. A partir d’octubre i fins a febrer, es fa dur per les temperatures i perquè n’hi ha menys aus” conta Beltran. Una vegada arriba el gelat hivern, les temperatures extremes fan que aquesta rica diversitat desaparega. No obstant això, també es poden observar algunes aus dels països nòrdics que venen a hivernar a aquestes ubicacions, com per exemple, el Cercavores.
La diversitat d’hàbitats i la poca població humana d’aquestes comarques són els dos factors fonamentals que afavoreixen la gran diversitat d’aus. Penya-segats, boscos, rius, cultius, altituds molt variades, i un llarg etcètera de situacions geogràfiques fan d’aquesta zona un hàbitat ideal per a moltes espècies. El segon factor, en canvi, juga a doble cara. La poca presència humana causa que hi haja espais naturals millor conservats i fa que la natura es trobe millor. No obstant això, aquesta variable és una arma de doble fil, ja que també ha provocat la desaparició d’algunes espècies a causa de la disminució del cultiu o dels canvis en la ramaderia. Un element que provoca una millor conservació de les aus, també, és la protecció de les diferents zones. Com bé explica el biòleg, “això limita algunes activitats que es poden fer dins d’aquests espais. Tot i que es pot continuar fent moltes d’elles, d’alguna manera, hi ha un punt de protecció sobre aquests espais que ajuda a la preservació de les espècies”.
Tot i això, a vegades aquests límits de protecció no són suficients, alguns elements que s’implanten a la natura juguen en contra de la subsistència de la fauna i la flora. Un exemple és el cas dels aerogeneradors. “És un perill per a les aus, per als rapinyaires però també per a moltes aus més xicotetes, i no només per a aquestes, sinó per a tota la fauna en general. Aquestes instal·lacions afecten en general a tot, s’han de fer nous vials, nous camins i plataformes que destrueixen la flora que hi ha al seu voltant i, pareix que no, però aquesta flora és un hàbitat d’una au, d’una papallona o del que siga”, explica Virgilio.
Virgilio Beltran és guia ornitològic, és a dir, no es dedica a la conservació d’aus, sinó que juga amb el paper d’aquestes dins del turisme fomentant un turisme ornitològic. D’aquesta manera, però, promou també la conservació donant-li un paper fonamental a les aus i fent que la gent s’interesse per elles i per la seua subsistència. “Fent turisme ornitològic, estem fent una miqueta de conservació, estem fent veure a la gent del territori que tot el que els envolta té un valor i que és un valor que a ells també es pot beneficiar. Al final, la gent de fora que ve a gaudir d’aquest tipus de turisme menja, s’allotja, va a comprar al poble, i coneix la seua història. És una manera de beneficiar i de donar a conéixer la zona” afirma el professional.
També, cal ressaltar el paper de l’empresa de Virgilio Beltran, Numenius. Numenius ofereix una gran quantitat de tipus de viatges per a descobrir i observar les aus de diferents llocs. Per una banda, s’organitzen viatges a l’estranger, però per l’altra, són ells els que venen a aquests territoris a apreciar i gaudir de la immensa varietat que hi ha. D’aquesta manera, es posa en valor el territori.
Finalment, el guia ornitòleg destaca, també, el paper d’organitzacions com SEO Birdlife o com els grups de conservació locals i agraeix tot el que fan per tractar de mantenir aquesta riquesa que tenen. També, destaca la importància de fer accions en l’àmbit local.
El ‘Hide’ de l’Alberg La Parreta de Vilafranca
L’Alberg La Parreta de Vilafranca té un element únic en tot Castelló, el seu ‘hide’. Aquest és un amagatall que facilita molt l’observació de les aus i, sobretot, ajuda molt en la fotografia ornitològica. El ‘hide’ és una casa amb un bevedor per a aus i un cristall tintat, a través d’aquest les persones que estan dins poden veure les aus sense que aquestes ho perceben. És per això que aquest element facilita l’observació d’aus i la fotografia d’aquestes.