El castell del Baró d’Herbers: del senyor feudal al bizum

377
PUBLICITAT

Viu Els Ports recupera les visites guiades a l’edifici senyorial, un recorregut pel patrimoni històric de la terra

La casa senyorial del Baró d’Herbers està situada a la part més elevada del nucli urbà d’Herbers, a Els Ports. És un edifici medieval, però els seus murs i els interiors són el reflexe de les diferents famílies i èpoques, també dels seus secrets. Tots ells formen part de l’experiència que proposa Viu Els Ports, que ofereix als visitants un recorregut cronològic per les estances, per informar-los de qui eren els nobles que la van habitar i quines reformes van anar fent des del segle XIV.

“Està congelat en el temps”, diu la guia d’un edifici que ha tornat a obrir-se a les visites per a mostrar el patrimoni de la localitat. Ja estan disponibles les rutes per als dissabtes 16 i 30 de març a les 16.30 hores i també les del 5 de maig i 22 de juny, aquestes a les 11 hores. Les persones participants hauran de presentar-se a la plaça de l’Església i preparar-se per a un recorregut de dos hores.

Si bé és cert que les indicacions estan plantejades per a persones adultes, el passeig per l’interior d’aquest edifici senyorial està obert a qualsevol participant. La majestuositat en una primera ullada dona pas a les preguntes que deixa la pròpia distribució de l’edifici. Qui era el baró? Com vivia? I el poble? Com va evolucionar? L’arquitectura tampoc enganya ací. Del pati d’armes a l’emmagatzenament dels productes (la meitat de les collites) que els vasalls entregaven al senyor feudal ja indiquen al visitant com era la societat de l’època. Més encara els calabossos de la planta baixa.

Els arxius assenyalen que la fortalesa ha tingut cinc propietaris, els Garcés els primers, seguits dels Centelles i, ja el 1380, pels Cubells. Com a bona historia medieval, els casaments i la pèrdua del títol nobiliari també va influir en la propietat. Els Valls i els Ram de Viu van ser els últims en habitar-la. De fet la familia Ram de Viu encara detenta la propietat del títol de Baró d’Herbers com a successors de Rafael Ram, també exalcalde de València i militar.

La història de la nissaga completa una visita repleta de secrets per a qui s’anime a provar aquesta nova experiència pel patrimoni d’Herbés amb final al museu etnològic. I com els temps del baró queden molt enrere, els participant hauran de fer un bizum de 5 euros per persona al telèfon 633820736 indicant “Herbés” i el nom de qui reserva.